Ankara, dünyanın en büyük ekmek festivallerinden biri olan Uluslararası Ekmek Festivali'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Festival, Ruan Fuarcılık ve Mine Ataman Bred'in organizasyonunda Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun destek ve işbirliği ile 12- 14 Ekim 2018 tarihlerinde CerModern'de ziyaretçileri ile buluşacak. Festivalde, yemek yarışmalarında jüri üyeliği yapan, yemek organizasyonları ve workshoplar düzenleyen Asuman Kerkez ile 'Sağlıklı ve kalıcı zayıflığı arzuluyorsanız, ekmeksiz diyet olmaz' söylemiyle son zamanların gözde diyetisyenlerinden Elvan Odabaşı, sağlıklı beslenmede ekmek anlayışına dair ziyaretçilere farklı bir bakış açısı sunacak. Düzenlenecek beş çayında Dünya Çay Tadım Şampiyonu Hasan Önder, Tarhana Baba ile eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe de festivalde yer alacak.

İTALYAN ŞEFLER BÜYÜKANNELERİNİN EKMEKLERİNİ YAPACAK

Bol miktarda mineral ve protein içeren ekmek, toplumların en önemli yaşamsal besin kaynakları arasında yer alıyor. Birçok ülke, Uluslararası Ekmek Festivali'nde bir araya gelerek ekmek kültürlerini tanıtacak. Festivalde, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ve Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği bünyesinde bulunan usta şefleri ile ekmek ve unlu mamul ürünleri üzerine workshoplar gerçekleştirecek. 'Uluslararası Ekmek Festivali'nde Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği de uluslararası arenada görücüye çıkacak. Festivalde; İtalyan şefler, İtalyan büyükannelerinin ekmeklerini yapacak. Uygulamalı olarak gerçekleştirilecek workshopta 15 kişiye İtalyan ekmekleri yaptırılacak.

ORLANDO POLEO TÜRKİYE'DE

Venezuela'nın Latin Jazz müziğin en önemli perküsyonistlerinden biri olarak kabul gören Orlando Poleo (Perküsyon, Koro, Müzikal Direktör) ve grubundan NardyCastellini, (Saksafon) RenaudPalisseaux (Piyano, Koro) ile Alan Chimpen (Bateri) ve Jose ''Cuchy'' Almeida (Bas, Şarkıcı) Festival kapsamında dinleyicileriyle buluşacak. Venezuela, Almanya, Irak, Kuveyt, İsrail, Türkmenistan, Fas, İtalya ve Tayland'ın katılımı ile gerçekleşecek festival birbirinden ünlü misafirleri ağırlayacak. Geçmişi, fırını, pişirilmesi, şekli, tadı ve bayatlamayan özelliği ile yalnızca Türkiye'de değil dünyada da eşi olmayan Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği, ustaları tarafından festivalde pişirilecek. Festivalde; Prof. Dr. Hamit Köksel, Tarım Bakanlığı Gıda Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz ve Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ahmet Sarıduman, sağlıklı ekmek söyleşisinde fikirlerini dile getirecek. Sporcu beslenmesi, gezgin beslenmesi ve çocuk beslenmesinin üzerinde durulacağı festivalde Vakfıkebir, Afyon, Beypazarı meşhur ekmekleri ile lezzet şöleni yaşatacak.

6 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR

Proje Koordinatörü Yeliz Göçbak, bir önceki festivalin çok keyifli geçtiğini ve çok güzel geri dönüşler aldıklarını bu nedenle doğru bir iş yaptıklarını belirtti. Dünyada ekmeği en çok Türkiye'nin ürettiğini ve aynı zamanda tükettiğini belirten Göçbak, şöyle konuştu: 'Türkiye'de günde 6 milyon ekmek israf ediliyor. İsrafın önlenmesi için bayat ekmek ile yapılan tarifler son zamanlarda mutfakların dostu. Festivalde, uzmanlar bayat ekmek ile ilgili bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaracak. Ekmek insan vücudu için yararlı olan B1, B3, B6 vitaminlerini ve magnezyum, çinko, demir gibi mineralleri içeriyor.' Bu proje ile Türkiye'nin doğru ekmeği geleceğe taşıyabileceğini ifade eden Göçbak, 'Bugün 11 tane yabancı ülkeden katılım var. Yabancı ülkelerin elçilikleri katılım gösterdi. Türkiye'den Trabzon ekmeği, Afyon ekmeği, Somuncu Baba ekmeği gibi farklı ekmek çeşitlerimiz var. Proje aslında Türkiye'nin doğru ekmeğini geleceğe taşıyacak bir proje' diye konuştu. Uzman isimlerin festivalde yer alacağını ve festivalin ardından insanların doğru ekmeği bulma konusunda bilinçleneceğinin altını çizen Göçbak, 'Doğru ekmeğin tanıtımı açısından, 2 gün boyunca, hem beslenme uzmanları, hem gıda mühendisleri burada yer alacak. Bugün ve yarın buraya gelen her bir insan aslında doğru ekmeği öğrenecek.' dedi. Bu sene festivale 11 ülkenin elçiliklerinin katılacağını, kendi ekmeklerini ve unlu mamullerini tanıtacaklarını belirten Göçbak, ayrıca Kadından Kadına Destek Platformu'nun da festivalde kendi renkleriyle yer alacağını söyledi.

FESTİVAL ONBİN KİŞİYİ AĞIRLADI

Proje Koordinatörlerinden Gaye Alper ise, Türkiye' de ekmeği ile öne çıkan başta Trabzon, Gümüşhane, Afyon, Kastamonu gibi illerin festivalde stantları ile yer alacağını belirterek, ekmeğin olmazsa olmazı şarküteri ürünleri peynir-ekmek, zeytinyağı-ekmek, sucuk-ekmek gibi sunumların da festivale lezzet katacağını söyledi. Alper, bu festivalin ekmek ve unlu mamuller özelinde yapılan bir festival olduğunu aslında festivalin bir gastronomi festivali olduğunu belirtti. Resmi, rakamlara göre festivalin on bin ziyaretçiyi ağırladığını belirten Alper, Türkiye'ye uzun vadede bir ekmek festivali kazandırmayı düşündüklerini ifade etti. Doğru ekmeğin raf ömrünün 15-16 gün olduğunu söyleyen Alper, bir öğünde o ekmekten en fazla iki dilim yenildiğini aynı zamanda çok besleyici olduğunu belirtti. Alper, 'Dünya geliştikçe ve insanların refah seviyesi yükseldikçe gıda israfımız artıyor. Gıda israfının küresel hacminin 1,6 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde ise günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türk kültürünün ve İslam dininin en önemli nimetlerinden olan ve kutsal sayılan ekmek, sofralarda her gün yerini alırken, artan ya da yenmeyerek bayatlayan ekmekler de çöpe atılarak israf ediliyor. Ekmeğin uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesi ya da bayat ekmeğin ne şekilde değerlendirileceğinin bilinmemesi de israfa en çok yol açan sebepler arasında. Evimizde fazla veya bayatlamış ekmeği tost, köfte harcı, peksimet ve benzeri şekillerde değerlendirerek israfın önüne geçebiliriz' dedi.

GASTRONOMİ ŞÖLENİ

Festivalde, Ankara'da ekmek ve unlu mamul severleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Alper, festivalde ziyaretçilere gastronomi şöleni yaşatacaklarını söyledi. Alper konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Festival, dünyada binlerce yıldır sofraları süsleyen ekmeğin, farklı kültürlerdeki çeşitlerinin hazırlanma aşamasını en profesyonel ellerden görme ve farklı ülkelerin ekmeklerini tatma imkanı sunuyor. Festivalde ürün sergilemenin, tanıtımının ve satışının yanı sıra, akademik bilgilerde verilecek.'

Editör: Haber Merkezi