Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, daha çok şey öğrenebilmek için öğrendiklerini paylaşan bir eğitimci diyebiliriz. Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Yüksek Lisansımı Ankara Üniversitesinde tamamladım. 17 yıldır özel okullarda idareci olarak çalışmaktayım. Bu 17 yıllık süreçte üniversitelerde ve derneklerde de görev aldım. 5 yaştan 70 yaşa kadar öğrencilerimle birlikte oynayarak, okuyarak, çalışarak, yazarak öğrenmeye devam ettim. Eğitim öğretimi alanında yayınlanmış 6 kitabım bulunmaktadır. Evliyim, eşimde kendi branşında çok güzel işler yapan bir eğitimci. Bize hayatı yeniden öğreten 1 oğlumuz var. Bir de dostlarımızla kurduğumuz Okuyacak Çocuklar Derneğimiz…

'BİREYSEL BİR ÇABA OLARAK BAŞLADI'

Derneğinizin kuruluş sürecini ve amacını anlatır mısınız?

Okuyacak Çocuklar Derneği, bir kişinin hayaline dostlarının güç vermesiyle kurulmuş; binlerce çocuğun gülümsemesi ve geleceğe ışık saçmak için yola çıkmış bir harekettir. Kuruluş amacı paylaşma kültürünü yaşatmak, okuma oranını arttırmak ve gönüllerden gönüllere köprü kurmak olan derneğimiz 2020 Ağustos itibariyle faaliyete geçmiştir. Ağustos 2020 kuruluş tarihimiz olsa da Okuyacak Çocuklar Hareketi 2017 yılında bireysel bir çaba olarak başlamıştır. Bildiğiniz üzere okullarda sosyal sorumluluk faaliyetleri yaparak çocuklarımızın geleceğimizin sorumluluğunu tanımalarını sağlarız. Bu amaçla yaptığımız bir kitap kampanyasının ardından üniversitede öğrencim olan bir meslektaşım kendi okuluna da kitap istedi. Bende onun okuluna sonrasında diğer öğrencilerimin okullarına kitap yollamaya başladım. Ev ev dolaşıp kitap topluyor bunları yaş gruplarına göre ayırıp paketleyip kimi zaman kendi imkanlarımla kimi zaman arkadaşlarımızın desteğiyle kitapları yollamaya başladık. Ben ne yapıyorum diye kendime gelip baktığımda 10 bin kitabı yollamıştım. Kitap toplamak ve yollamak benim için iyi niyetten göreve dönüşmüştü. Çünkü bunun için çok geçerli sebeplerim vardı. Kitap ulaşan köylerdeki çocuklarımızın gülümsemeleri, gözlerindeki ışık, meslektaşlarımın aktardıkları Okuyacak Çocuklar Hareketinin bir zorunluluk olduğuna inandırdı.

'PAYLAŞMA KÜLTÜRÜ OLUŞTURDUK'

Bize şu ana kadar yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

Bugüne kadar 7 kütüphane kurduk. Iğdır'dan Manisa'ya, Trabzon'dan Hatay'a ülkemizin ihtiyacı olan birçok köy okuluna 26 bin kitap yolladık. Bunun yanı sıra farklı sosyal sorumluluk projelerine de imza attık. Ankara'da iki hastanenin çocuk bölümüne ait duvarlarına çocuklarımızın yaptığı resimleri astık. Hastalıkla uğraşan çocuklarımızın renkli duvarlara bakarak hayal kurmalarını istedik. Bunun dışında kış soğuğunda 'Kuşlar Üşümesin Diye…' sloganıyla parklara kuş yuvaları astık. 'Gel Pisi Pisi Evin Hazır' sloganıyla da kedilerimize köpeklerimize yuvalar kurduk. 3 bin çocuğumuza yeni okul kıyafetleri dağıttık. Çevre bilinci için çocuklarımıza 600 tohumlu kalem hediye ettik. 'Maskelerle Farkındalık' çalışması ile çocuklarımıza bir kağıtla neler yapılabileceğini, kaynakları bilinçli kullanmaya yönelik bir çalışma yaptık. En çok da bolca sevgi paylaştık. Hediye edenler, destek olanlar, sevgiyle buluşanların var ettiği sonsuz bir paylaşma kültürü oluşturduk.

'HEDEFİMİZ 50 BİN KİTAP'

Yapmış olduğunuz kitap yardımlarından sonra öğretmen ve öğrencilerden nasıl dönüşler aldınız?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere, yeterli imkanı olmayan köy okullarına kitap gönderiyoruz. İlk etapta benim bireysel olarak başlattığım bu yardım faaliyeti Okuyacak Çocuklar Derneği çatısı altında bir grup arkadaşlarımın da dahil olmasıyla daha da büyüdü. Amacımız çocukları daha iyi bir geleceğe hazırlamak. Onların hayal dünyalarına kitaplarla yeni bir ufuk kazandırmak. Gönderdiğimiz kitaplardan sonra çok sayıda teşekkür mektubu, videolu mesajlar alıyoruz. Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Bir çocuğun yüzündeki bir gülümse bile bize yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Şimdi hedefimiz 50 bin kitap, onlarca kütüphane ile bu kardeşliği büyütmek. Bu anlamda herkesin desteğini, bağışlarını bekliyoruz. Bu kardeşliği hep beraber büyütelim diyoruz.

GÖNDERİLECEK KİTAPLAR İNCELENİYOR

Kitap seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

İşin en zor kısmı burası! Kitap yollamak isteyen dostlarımız bize sosyal medyadan ulaşabilirler. Biz yollamak istedikleri kitapların fotoğraflarını çekip atmalarını istiyoruz. İlk elemeyi orada yapıyoruz. Akabinde bize gelen kitapları yaş düzeylerine, pedagojik olarak uygun olup olmadıklarına, yasaklı yayın olup olmadıklarına göre ayıklıyoruz. Kademelere göre kutulara yerleştirip kargoya hazırlıyoruz. Kargo konusunda eskiden çok zorlanıyorduk ancak kısa bir süre önce çabamıza ortak olmak isteyen bir yayınevi sponsorumuz oldu. Maddi olarak en büyük zorluğumuzu bu şekilde çözmüş olduk.

Derneğinize verilen desteklerden memnun musunuz? Bu konuda diğer beklentileriniz neler?

2017 yılında bir kişi bir kitapla başlayan hareketimiz kamuoyu tarafından sahiplenilmenin ötesinde herkes evinin bir köşesinde bizim almamız için kitap biriktiriyor. Eskiden tozlu raflarda eskiyen kitaplar bizim alacağımız güne kadar özenle muhafaza ediliyor belki yeniden okunuyor. Okuyacak Çocuklar Gönüllüleri gülümseyen her çocuğumuzun ışığıyla bize sahip çıkıyor. Biz de daha çok çocuğumuza ulaşmak için gece gündüz koşturmaya devam ediyoruz, edeceğiz.

'SIRADA SANAT VAR'

Kütüphane kurma dışında çocukları okumaya teşvik edecek çalışmalarınız olacak mı?

Evet, ilk kez burada açıklayacağımız yeni bir projemiz kısa bir süre sonra hayata geçecek. Ülkelerin hayat damarlarından biri olan köylerimizden kentlerimize; kısacası tüm dünyaya 'Köyde Sanat Festivali' projesi ile aydınlanma hareketi başlatıyoruz. Çocuklarımız kitap okusun yaşama karşı farkındalık kazansınlar diye çıktığımız yolda bugüne kadar 26 bin kitap, 3 bin okul kıyafeti, 600 tohumlu kalem hediye ettik. Zihinlerden gönüllere, gönüllerden tüm ülkeye yayılacak aydınlanma hareketimizde şimdi sırada 'Sanat' var. Ülke genelinde bilgi, birikim ve eserleri ile bizlere destek veren akademisyenler, sanatçılar ve üniversite öğrencileriyle köylerde buluşacağız. Türk Kültüründen ilham alan eserlerle çocuklarımıza sanatımızı, gelenek, görenek ve değerlerimizi anlatacak ve yaşatacağız. Çocuklarımız ve köy halkı sanat çalışmaları ve yapıtları ile doğrudan etkileşime geçme, deneyim edinme fırsatı bulurken; düzenlenecek atölye çalışmalarıyla farklı sanat alanlarında uygulama fırsatı bularak, yaşadıkları köyün kültür temelli sanat yapıtlarıyla zenginleşmesine katkı sağlayacaklardır. Okuyacak Çocuklar Derneği, Sanata ve Edebiyata verdiği destek ile 'Aydınlatalım, Renkler Belirsin!' düşüncesiyle ilerlemeye devam edecek.

Editör: Haber Merkezi