Genel

Otizmli istihdamında işverene destek geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan katıldığı “Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Çağrısı” toplantısında otizmli birey istihdam eden işverenlere destek verileceğini açıkladı.

Ekim ayının, ‘Serebral Palsi Farkındalık Ayı’ olarak tüm dünyada önemli bir konuyu gündeme taşıdığını da belirten Bakan Işıkhan, engelli bireylerin işgücü piyasasına katılımını engelleyen fiziki, sosyal ve ekonomik bariyerleri kaldırmanın herkesin sorumluluğu olduğunu kaydetti. 2023 yılında 35 binden fazla engelli vatandaşa iş bulduklarını söyledi. İŞKUR vasıtasıyla engelli bireylerin çalışma hayatına katılımını destekleyecek birçok hizmet sunulduğuna değinen Bakan Işıkhan şöyle devam etti:

“2002 yılından bu yana yaklaşık 500 bine yakın engelli vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Sadece 2023 yılında 35 binden fazla engelli vatandaşımızın iş bulmasına vesile olduk. Bu sayı, 2024 yılı itibariyle 27 bine ulaşmış durumdadır. Bu kapsamda ‘Her Engellinin Bir İş Koçu Olacak’ diyerek, ‘Engelli İş Koçluğu’ uygulamasını başlattık. 2018 yılında öncelikle 8 pilot ilde hayata geçirilen uygulamamız, şu an 81 ilde ve 120 birimde aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte.”

Aktif işgücü programları engelleri için hayati

İŞKUR’un en verimli istihdam politikalarından birisi olan Aktif İşgücü Programları’nın, engelliler için de hayati bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Işıkhan, “İşbaşı Eğitim Programları ve Mesleki Eğitim Kurslarına 2014 yılından bugüne kadar 65 binden fazla engelli vatandaşımızın katılım sağladığını görüyoruz. Özel sektör işverenlerinin, çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı Hazine tarafından karşılanmakta. Engelli kontenjan açığı bulunan işverenlerle sürekli iletişim halindeyiz ve bu açıkların kapatılması özel bir gayret gösteriyoruz” dedi.

Çalışan Bildirim Sistemi

Yakın zamana kadar engelli çalıştırma yükümlülüğü kontrolünün Aylık İşgücü Çizelgeleri aracılığıyla yapıldığını anımsatan Bakan Işıkhan, ‘Çalışan Bildirim Sistemi’ kapsamında geliştirilen yazılımla, bu belgenin İl Müdürlüklerine verilmesi zorunluluğunun ortadan kaldırıldığını söyledi. Işıkhan, “Bu sayede işverenlerimizin engelli çalıştırma yükümlülüğünü otomatik olarak tespit ediyor ve işverenlerimizle iletişime geçilerek engelli açığının kapatılmasını sağlıyoruz. Halihazırda, kontenjan fazlası dahil olmak üzere engelli doluluk oranlarımızın yüzde 90’lara ulaşmasından duyduğumuz memnuniyeti de ifade etmek isterim. Ayrıca kamu ve özel sektör iş yerlerimizde engelli kontenjanın üzerinde çalışan sayımız 12 bini aşmış durumda” diye konuştu.

6 Aralık tarihine kadar süre var

Engelli ve Eski Hükümlülere yönelik Hibe Desteği Proje başvurularını 18 Eylül itibariyle başlattıklarını söyleyen Bakan Işıkhan, “Engellilere yönelik faaliyetler yürüten; bütün sivil toplum kuruluşlarımız, işletmelerimiz, üniversitelerimiz, belediyeler ve kamu kurumlarımız ilgili projelerini 6 Aralık 2024 tarihine kadar İl Müdürlüklerimize teslim edebilecekler. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere yönelik projeler de 6 Aralık tarihine kadar Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığı ile İl Müdürlüklerimize iletilebilecek. Engelli vatandaşlarımız tarafından hayata geçirilen projelere toplam 183 milyon TL kaynak tahsis edildi. Yine engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitim ve rehabilitasyon projeleri kapsamında, 67 milyon TL’nin üzerinde kaynak tahsis edildi” dedi.

Eski hükümlü istihdamına 385 milyon lira kaynak

2014 yılından bu zamana kadar engelli ve hükümlü vatandaşların istihdamına yönelik projelere 385 milyon lira aktardıklarını kaydeden Bakan Işıkhan, hükümlü vatandaşlar tarafından hazırlanan projelere ise toplam 110 milyon TL kaynak sağlandığını söyledi. Bakan Işıkhan, “Özellikle hibe destek tutarlarını yıllar içerisinde artırarak, daha fazla vatandaşımızın kendi işinin sahibi olması sağlıyoruz. 2014 yılında 36 bin TL olan hibe desteğini, 2024 yılında 400 bin TL'ye yükselttik. Engelli girişimcilik projelerinin yüzde 55’inden fazlasının tarım sektöründe yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde, eski hükümlü projelerinin de yaklaşık yüzde 68’i tarım sektörüne yöneliktir. Bu rakamlar bize, bir tarım cenneti olan ülkemizde, tarım ve hayvancılık sektörünün istihdam açısından ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını da göstermekte. Özellikle bu projeler, istihdamın artırılması ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi açısından da önemli bir işlevi yerine getirmekte” değerlendirmelerinde bulundu.

Otizmli bireyleri istihdam eden işverenlere destek verilecek

Işıkhan, engelli hibe çağrılarına her yıl farklı bir temayla çıkmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu kapsamda, bu yıl hedef temamız otizmli bireylerimiz. Otizmli bireylerimizi işyerlerinde istihdam edecek işverenlerin projelerini destekleyeceğiz” diye konuştu.

Fotoğraf: AA