Ün, tümü ithal olan bu malzemelerin döviz kuru yükselişiyle katlanan fiyatları karşısında SGK katkı paylarının acilen güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, ostomi ameliyatı geçiren hastaların kullandığı tıbbi malzemelerin maliyetleri nedeniyle yaşadıkları ekonomik zorlukları gündeme taşıdı. Ün, hayati öneme sahip bu malzemelerin fiyatlarındaki artış karşısında SGK’nın sabit tuttuğu düşük katkı paylarının hastaları mağdur ettiğini belirterek SGK yöneticilerine bu payları acilen artırma çağrısında bulundu.
Ün, kolostomi, ileostomi veya ürostomi torbası kullanan ostomi hastalarının atıklarını toplamak için bu torbaları her gün düzenli olarak değiştirmek zorunda kaldıklarını vurguladı.
“Bu malzemeler olmadan normal bir hayat sürdürmek mümkün değildir” diyen Ün, SGK mevzuatının da ostomi torbalarını sürekli kullanılan zorunlu sarf malzemeleri olarak tanımladığına ve hastaların bu ürünleri en fazla iki aylık miktarlarda reçete ettirebildiğine dikkat çekti.
MALZEMELER YURT DIŞINDAN GELİYOR
Bu kritik malzemelerin tamamının yurt dışından ithal edildiğini ve fiyatlarının döviz kurlarına bağlı olarak belirlendiğini belirten Ün, Türk Lirası değer kaybettikçe ostomi torbalarının fiyatının arttığını söyledi. Son yıllarda kurlardaki yükselişin ostomi ürünlerinin fiyatlarını katbekat artırdığını dile getiren Ün, “Piyasada 30 adetlik tek parçalı bir kolostomi torbası paketi yaklaşık 2.250 TL’ye satılıyor. Yani tek bir torbanın birim fiyatı 75 TL’ye denk geliyor” bilgisini paylaştı. Döviz kurundaki artışa paralel olarak bu ürünlere sürekli zam geldiğini ve hastaların cebine binen yükün gün geçtikçe ağırlaştığını ifade etti.
Malzemelerin pahalılığının yanı sıra SGK’nın ödediği katkı payının çok düşük kaldığını vurgulayan Ün, Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre SGK’nın ostomi ürünleri için birim başına sadece 20-30 TL civarında ödeme yaptığını belirtti. “Örneğin SUT kodu A10138 ile tanımlı bir kolostomi torbası için SGK’nın ödediği tutar sadece 21 TL + KDV. Tek parçalı torbada bu destek yaklaşık 25 TL, ostomi adaptöründe 28 TL civarında kalıyor” dedi. SGK’nın karşıladığı tutarların 30 TL’yi bile bulmadığını hatırlatan Ün, oysa gerçek piyasa fiyatlarının 75 TL ve üzeri olduğunu söyledi. Aradaki bu farkın şu anda hastaların ceplerinden çıktığını ve adaptör gibi diğer yan ürünlerde farkın daha da büyük olabildiğini sözlerine ekledi.
SGK’nın yıllardır sabit tuttuğu bu düşük tutarlar nedeniyle, döviz artışlarının da etkisiyle, hastaların cebinden çıkan farkın giderek büyüdüğüne dikkat çeken Ün, birçok hastanın bu farkı ödemekte zorlandığını belirtti. Ün, “Artık iki aylık ostomi malzemesi için binlerce lira fark ödemek gerekiyor. Bırakın asgari ücretliyi, bir emekli maaşıyla geçinen vatandaş için bu fark kesinlikle taşınamaz bir yüktür” diyerek özellikle dar gelirli ve emekli hastaların yaşadığı sıkıntıya işaret etti.
Sorunun çözümü için daha fazla beklenemeyeceğini belirten Ün, SGK’nın ostomi ürünlerine yaptığı katkı paylarını günümüz koşullarına uygun şekilde derhâl güncellemesi gerektiğini vurguladı. Bu adımın sosyal devlet olmanın bir gereği olduğunu söyleyen Ün, on binlerce ostomi hastasına yapılacak ek ödemenin SGK bütçesinde muhtemelen binde birleri bile bulmayacak cüzi bir yük getireceğini, buna karşın yüzlerce, binlerce insanın hayatınım kolaylaştırarak sağlık sistemindeki büyük bir adaletsizliği gidereceğini ifade etti.
Gerektiğinde “itibardan tasarruf olmaz” diyerek kamu harcamalarını savunan anlayışlara da değinen Ün, yapılacak bu iyileştirmenin vatandaşların devlete olan güvenini pekiştireceğini vurgulayarak, “inanın, bundan daha büyük bir itibar olmaz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.