Bakanlıktan yapılan açıklamada, OSB tarafından henüz iptal işlemi gerçekleştirilmeyen katılımcılara işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak üretime geçip arsa tahsis süreçlerini tamamlayabilmeleri için bir defaya mahsus olmak üzere 3 yıla kadar süre uzatımı imkanı tanındığı belirtildi.
Bu kapsamda 5 Eylül 2024 öncesi işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan tahsis süresi tükenmiş katılımcıların 5 Şubat 2025 tarihine kadar bakanlığa başvurması gerekecek.
Söz konusu tahsisin devam etmesi için belli bir ödemenin yapılması gerektiğine de dikkat çeken bakanlık, “Ödemeler; ilk 6 ay bedelsiz, 6 ay sonrasındaki her ay için güncel parsel değerinin;
-Hiç yapı ruhsatı alamayanlar için Binde 5’i,
-Yapı ruhsatı alıp yapı kullanma izni alamayanlar için Binde 1’i
-Yapı kullanma izni olup işyeri açma çalışma ruhsatı olmayanlar için Onbinde 5’i olarak uygulanacaktır” bilgisini paylaştı.
Bakanlık ayrıca, 5 Şubat 2025 tarihine kadar başvuruların alınacağını ve katılımcıların başvurularının uygun görülmesinden itibaren 1 ay içerisinde ödeme yapacaklarını ve talep ettikleri süre uzatımı hakkına başvurularının uygun görüldüğü tarihten itibaren hak kazanacaklarını belirterek, “Ödeme yapmayanların başvuruları reddedilerek süre uzatımı verilmeyecektir” uyarısını da yaptı. Bakanlık açıklamasında şöyle devam etti:
“Sonuç olarak mülkiyetin katılımcıda veya OSB'de olup olmadığına bakılmaksızın süreleri tükenmiş olmasına rağmen işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmayan tüm OSB katılımcılarının 5 Şubat 2025’e kadar Bakanlığımız MEYDİP sistemi üzerinden doğrudan başvuru yapması zorunludur. Bu kapsama girip 5 Şubat 2025’e kadar başvuru yapmayan, başvuru yapıp gerekli ödemeyi yapmayan tüm OSB katılımcılarından tahsis durumunda olanlarının arsa tahsisleri iptal edilecek, parsel mülkiyeti kendinde olanlara ise tapu iptal ve tescil davası veya kamulaştırma davası açılacaktır.”