Genel

“Online yemek sitelerinin komisyon oranlarına standart getirilmeli”

ATO'da yapılan yemek sektörü toplantısında konuşan ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, “Online yemek sitelerinin komisyon oranlarına standart getirilmeli” dedi.

Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) yemek sektörünün sorunları el alındı. Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren üyelerini temsil eden 48 Numaralı Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi ve 60 Numaralı Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri, çevrim içi yemek sipariş platformları Yemeksepeti, Trendyol Yemek ve Getir Yemek temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle ATO Zafertepe Salonu’nda yapılan toplantı düzenlendi.

Toplantıya katılan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, çevrim içi yemek sipariş sitelerinin işletmelere uyguladığı farklı komisyon oranlarının yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mağdur ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Online yemek sipariş platformları tüketicilerin restoranlara ulaşmasını kolaylaştıran bir mecra ancak yiyecek-içecek sektörü gibi herkesi ilgilendiren bir sektörde yüksek komisyon oranlarının uygulanması işletmeleri zor durumda bırakıyor. İşletmeler açısından sürdürülebilir olmayan bu oranları düzeltmek için işletmelerin büyüklüğüne ve günlük paket miktarlarına göre bir düzenleme yapılması gerekiyor. Online siparişlerde komisyon oranlarına standart getirilmeli”

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve dijitalleşmeyle yiyecek-içecek sektöründe çevrim içi sipariş sayısının arttığını kaydeden Yılmaz, platformların yiyecek-içecek sektörünü, sektörün de platformları büyüterek geliştirdiğini ifade etti. Yılmaz, “Restoran ve kafeler olmadan bu platformlar işlevsiz olacağı gibi online platformlar olmadan da restoran ve kafeler müşteri ağını genişletemez. İki alan da birbirini beslerken bizim amacımız bu bağı geliştirmek” dedi.

ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: KURYELER, KONTROL EDİLMEDEN İŞE ALINIYOR

İnternetten verilen yemek siparişlerini müşteriye ulaştıran motorlu kuryelerin işe alım süreçlerinde işletmelerin sorun yaşadığını aktaran Yılmaz, kuryelerin işe başladıktan kısa bir süre sonra fazla maaş teklif eden firmalara geçtiklerini, sık sık iş değiştiren kuryelerin denetlenmediklerine değindi. Yılmaz, “Kuryelere olan rağbet nedeniyle çalışma süreleri, ehliyet durumu, yeterlilikleri daha tam anlamıyla kontrol edilmeden işe alımlar yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Z. Kaya Karenoğulları ve Ticaret Uzman Yardımcısı Oğuzhan Ünal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Uzman Kadir Akalın, firma temsilcileri katıldı.