Avşar, önergede anayasa, yasalar ve ilgili yönetmelik hükümleri gereği eğitimin devlet okullarında parasız olduğunu vurguladı. Avşar, okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınıp alınmadığını, şayet okullar kendi ihtiyaçlarının temini noktasında yetersiz kalıyorsa ek kaynak oluşturmak için bir çalışmanın bulunup bulunmadığını ve bazı okul yönetimlerinin aynı okuldaki bazı şubeleri başarı durumuna göre ayırarak ücretlendirdiği ve işin ticarete varan bir noktaya getirildiği iddialarını sordu.

Avşar, eğitimin anayasal bir hak olduğunu ve devlet okullarında parasız verildiği ilgili kanun ve yönetmelikleri hatırlattı. Avşar, “Anayasa madde 42 – ‘İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.’ 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu madde 2 – ‘İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır’ hükmü içermektedir.” dedi. Avşar, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğin 15. maddesinin 2. fıkrasına göre ise; okul aile birliği, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.” dedi. 

Ayrıca sosyal devlet ilkesinin gereği olarak devlet öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini ve çağdaş standartlarda eğitim alma hakkını sunmak zorunda olduğunu söyleyen Avşar, “Bununla birlikte Bakan Tekin, ‘okul bazlı olarak gönderdiğimiz bütçe, okullarımızın ihtiyaçlarını belki asgari düzeyde karşılıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Okullarımızda kayıt ücreti, bağış, bunların hiçbirisi yok. Böyle bir talepte bulunma hakları yok arkadaşlarımızın.’, şeklinde beyanlarda bulundular.” ifadelerine yer verdi. Avşar, buna rağmen okullarda özellikle kayıt dönemlerinde kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında çeşitli paraların toplandığı kamuoyunda çokça tartışıldığı ve halk arasında da şikâyet konusu olduğunu dile getirerek “Hatta bazı okullarda sınıfların başarı durumlarına göre ayrıldığı ve ücretlendirildiği dahi iddia edilmektedir.” ifadesini kullandı.

‘OKUL İDARELERİ KAYIT ÜCRETİ, AİDAT VEYA BAĞIŞ ADI ALTINDA BİR PARA ALINMAKTA MIDIR?’

Avşar, “İlgili kanun ve yönetmeliklerde, eğitimin devlet okullarında parasız olduğu, okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınmasının yasal olmadığı açıkça ifade edildiği halde bu hususta tarafınıza ulaşan talepler ve şikâyetler var mıdır? Buna karşı başlatılan bir inceleme veya soruşturma bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti. “Şayet iddia edildiği üzere okul idareleri tarafından yapılan bu talep; okulların temizlik, tadilat, proje desteği ve çeşitli araç gereç temini noktasında yetersiz kalınmasından kaynaklanıyorsa bu hususta ihtiyaçları tespit etmek ve ek kaynak oluşturmak gibi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?” diye konuştu.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI