Ebru APALAK
İstanbul'da 30 Ağustos'ta 26 öğretmenin gözaltına alınmasının ardından CHP İşçi Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) Ankara İl Temsilciliği'ni bugün ziyaret etti. Ziyarette Öğretmen Sendikası Yönetim Kurulu (YK) Üyesi Umut Erkurt, Uyar'a öğretmenlerin sorun ve taleplerini aktardı.


"ÜCRETLİ KÖLELİĞE MAHKÛM EDİLEN ÖĞRETMEN VERİMLİ OLAMAYACAK"

Erkurt, özel sektörde çalışan eğitim emekçilerinin taban maaş sorununa dair talep ve beklentilerini Uyar'a aktararak Sendika'nın Ağustos 2021 tarihindeki kuruluşundan beri bu sorunu gündemde tuttuğunu belirtti. Öğretmenlerin asgarî ücretle veya asgarî ücretten düşük ücretlerle çalıştırılmasını eleştiren Erkurt, şöyle konuştu: "Öğretmenlerin elinden taban maaş hakkı doğrudan doğruya 2014 yılında patronlar ve iktidar güdümünde alınmıştır. 5580 sayılı kanunda dokuzuncu maddenin ikinci fıkrasında geçen bu hüküm, devlet okullarında çalışan herhangi bir öğretmenin alacağı en düşük maaştan daha düşük maaş alamayacağımızı ifade eden bir hükümdür. Bu hükmün ortadan kaldırılması, aynı zamanda eğitimin çürütülmesi, eğitimin yok edilmesi anlamına gelmektedir. Çünkü özel öğretim kurumlarında öğretim düşük ücretlerle, asgarî ücretin altında binlerce öğretmenin çalıştırılması demek. Öğretmenin ücretli köleliğe mahkûm edilmesi demektir. Ücretli köleliğe mahkûm edilen öğretmen ise verimli olamayacak, kendisini eğitime veremeyecek."

ÖĞRETMEN SENDİKASI YK ÜYESİ ERKURT: BİZİM İÇİN YAŞAMSAL BİR SÜREÇ

Özel sektörde görev yapan öğretmenlerin seslerini duymaları için tüm Türkiye'ye seslenen Erkurt, Meclis Millî Eğitim Komisyonu'nda CHP'nin de dahil olduğu üç yasa önerisi olduğunu hatırlattı. Önerilerin kısa sürede Komisyona getirilmesini ve taban maaş haklarının geri verilmesini istedi. Erkurt, "Bu, bizim için yaşamsal bir süreçtir. Almadan bırakmayacağız ve bunu almak için bütün eylemliliklerimizi ve örgütlülüğümüzü sonuna kadar götüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Öğretmen Sendikası'nın bağımsız olduğunu kaydeden Erkurt, tüm üyelerini "mücadeleye ortak olmaya" davet etti. CHP dışındaki muhalefet partilerinin verdiği 34 yasa tasarısı önerisinin olduğuna değindi. "Bunları uygulamaya koymayan, Eğitim Komisyonu'na başkanlık eden iktidarın temsilcileridir. Dolayısıyla da talebimiz öncelikle onlardandır. Çünkü ana muhatabımız Eğitim Komisyonu Başkanlığıdır" dedi. Önceki Millî Eğitim Komisyonu Başkanı Emrullah İşler'le görüştüklerini söyleyen Erkurt, mevcut Komisyon Başkanı Mahmut Özer'in randevu vermesi hâlinde kendisiyle de görüşmek istediklerini kaydetti.  Erkurt, öğretmenlerin sorunlarının giderilmesi için Meclis'e şöyle seslendi: "Daha fazla vakit kaybı yaşayabilecek bir durumda, güçte değiliz. Bir an önce bu yaşamsal talebimizin karşılanması için bizi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütün üyelerinden, bütün vekillerinden ve komisyon üyelerinden çaba ve emek bekliyoruz."

CHP'Lİ UYAR: AYRIMCILIĞI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN TAVIR ALACAKLAR

CHP'li Hasan Efe Uyar, iki gün önce öğretmenlerin İstanbul'da İstiklâl Caddesi'nde Türkiye Özel Okullar Derneği'nin önünde yapmak istediği ters kelepçeyle şiddet uygulanarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İktidarın "Türkiye Yüzyılı" vurgusu yaptığını anımsatan Uyar, öğretmenlerin hak arama özgürlüklerinin engellenmesini kınadı. Öğretmenlere "Geçmiş olsun" dileğini ileten Uyar, "Adına 'Türkiye Yüzyılı' deseler de, ilk yüzyılın içinde bıraksalar da faşizmin alışkanlıkları tarih değişmesiyle ne yazık ki değişkenlik göstermiyor." dedi. Eğitim emekçilerinin taleplerinde haklı olduğunu belirten Uyar, hükümete özel sektör öğretmenlerinin taleplerinin karşılanması, onların güvenceli koşullarda çalışmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması için çağrıda bulundu.

Uyar, öğretmenlerin sorunlarını çözmenin ayrımcılığı ortadan kaldıracağını kayda geçirdi. Uyar, öğretmenlerin sıkıntılarının bütün ülkeyi ilgilendirdiğine dikkat çekerek, "Bizim de sunduğumuz yasa tekliflerini bir an önce Eğitim Komisyonu'na getirip yasalaşması için Genel Kurul'a gönderilmesinin önündeki engelleri kaldırın. Özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı mağduriyetleri bir an önce giderin. Bu, sadece bir kesimin meselesi değildir. Bu, memleketin meselesidir. Ücretli çalışan öğretmenlerin meselesidir. Atanamayan öğretmenlerin meselesidir ve bu düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirerek aslında bir ayrımcılığı da ortadan kaldırma noktasında tavır alacaklar." diye konuştu.

"DAYANIŞMAMIZI EKSİK ETMEYECEĞİZ"

Hükümetten, kamuda çalışan öğretmenlerle özel sektörde çalışan öğretmenleri birbirlerinden ayırmamalarını ve "ayrımcılıktan uzak politika" yapmalarını istedi. Ücretli çalışan öğretmenler ile atanamayan öğretmenlerin sorunlarının Ak Parti'nin "piyasacı eğitim modelinin bir sonucu" olduğunu dile getirdi. Uyar, hükümetin öğretmenlere yönelik mevcut politika ve uygulamaların ile öğretmenlerin hak arayışlarına engel olma konusunda "ısrarcı" olmayı sürdürmesi durumunda CHP'nin tavrını şu sözlerle ifade etti: "Onların alın terinin karşılığını almaları için, hak mücadelelerini yükseltmeleri için dayanışmamızı eksik etmeyeceğiz."

Editör: Sezer Ç.