Muhammed Ali YAHŞİ

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci için 2023-2024 eğitim öğretim yılı başlamasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da  ulaşım için en çok toplu taşıma araçları tercih ediliyor. Toplu taşımadan ortalama yüzde 50 indirimle faydalanmak isteyen Ankaralı öğrenciler ise aylık abonman işlemlerini yaptırmak için metro duraklarında bulunan gişe ve bankomatiklerini yolunu tutuyor. Özellikle okul çıkış saatlerinde abonman işlemi yaptırmak için Sıhhiye metro durağında bulunan gişe ve bankomatikleri kullanan öğrenciler uzun kuyruklara neden oluyor. 

ABONMAN HİZMETİ HAKKINDA

18.10.2019 tarih ve 2019/87 E. sayılı UKOME Kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere destek amacıyla başlatılan Aktif Öğrenci (İndirimli) Ankarakart’lara uygulanan abonman uygulaması, EGO Genel Müdürlüğüne bağlı şehir içi otobüsler, raylı sistemler ve teleferiklerde kullanılıyor.

Öğrenci Abonman uygulamasından faydalanmak isteyen vatandaşların Aktif Öğrenci (İndirimli) Ankarakart’ının olması gerekiyor. Örgün öğretimde yaş sınırı aranmazken, Açık Lise ve Açık Öğretim öğrencilerinde 27 yaş sınırı (28 yaşından gün almamak) şartı aranıyor

Bir aylık kullanım süresi bulunan abonman uygulamasının aylık ücreti ise 220 TL olarak belirlenmiş durumda.

Uygulamayı kullanmak isteyen öğrenciler, kiosk cihazlarından kredi kartıyla ve tüm Metro istasyonlarında bulunan Ankarakart gişelerinden nakit olarak işlem yapabiliyor. Ancak Online uygulamalardan KVKK nedeniyle Öğrenci Ankarakart’larına abonman uygulaması şimdilik yapılamıyor.

Aynı validatörde ilk kullanımlarından hemen sonra ikinci kez abonman kartı kullanılmıyor ve ilk kullanım ile ikinci kullanım arasında en az 30 dakikanın geçmesi gerekiyor.

Öğrenci Ankarakart’ın kaybedilmesi, çalınması ya da kırılması durumunda, vatandaşlar Başkent 153 üzerinden ya da Kart İşlem Merkezlerine bizzat başvuru yapılarak yenisi çıkarılabiliyor. Yeni Öğrenci (İndirimli) Ankarakart çıkarma işleminden 48 saat sonra, öğrencinin bizzat Kart İşlem Merkezlerine başvuru yaparak bakiye ve abonman binişlerini yeni Ankarakart’ına aktarması gerekiyor.

Editör: Ezgi Bardakçı