Norveç, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkartılması talebini değerlendiren UCM'nin ilgili ön inceleme dairesine sunduğu yazılı beyanında, mahkemenin Roma Statüsü uyarınca Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Norveç, Oslo Anlaşmalarının UCM'nin Netanyahu ve Galant hakkında verilmesi talep edilen yakalama kararına etkisi olmadığını bildirdi.

Oslo sürecine ev sahipliği yapan ülke olarak, Filistin'in Oslo Anlaşmaları yoluyla yargılama yetkisi ve egemenliğinden feragat etmediğini kaydeden Norveç, Oslo Anlaşmalarında yer alan sınırlamaların sadece Filistin tarafından yapılacak yargılamanın infazına ilişkin olduğunu fakat UCM açısından böyle bir sınırlama söz konusu olmadığını ifade etti.

Beyanında Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını ifade eden Norveç, Filistin'in UCM'ye usulüne uygun şekilde "taraf devlet" statüsü kazandığını vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da UCM'ye sunduğu beyanda, bünyesindeki 57 üyeden 25'inin UCM'ye taraf olduğunu belirterek, "Filistinli mağdurlar Roma Statüsü'nün ve onun korumasının istisnası olmamalıdır ve İsrailli failler hukukun üstünde değildir." ifadelerini kullandı.

Beyanında "İsrail'in Filistin halkına karşı acımasız saldırganlığını destekleyen, Filistin'in işgaline dokunulmazlık tanıyan ve cezasız kalmasını sağlayan bazı devletlerin tutumlarından üzüntü duyuyoruz." değerlendirmesine yer veren İİT, UCM'nin uluslararası suçların soruşturulması ve adaletin sağlanmasındaki rolünü korkusuzca ve eşit şekilde yapması gerektiğini belirtti.

İsrail'in UCM'ye yönelik baskı ve saldırılarına da değinen İİT, UCM'ye, yetkililerine ve UCM ile işbirliği yapanlara yönelik devam eden saldırıları ve hedef göstermeleri kınayarak, "Mahkeme'nin tarafsızlığına ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu.

Devletlerin ve uluslararası kuruluşların yanı sıra hukukçular ve STK’ler de Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında UCM’nin yargı yetkisine sahip olduğunu ifade ediyor.

Mahkemeye beyanlarını sunan uluslararası hukuk profesörlerinden John Quigley, William Schabas, Robert Heinsch ve Giulia Pinzauti'nin yanı sıra İtalya merkezli Makro Suçlar Üzerine Avrupa Hukuki Araştırmalar Merkezi (MACROCRIMES), Fransa merkezli STK'ler Uluslararası Hukuka Saygı için Hukukçular Derneği (JURDI) ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), UCM'nin İsrail vatandaşları hakkında tutuklama emri çıkarmasını engelleyecek hiçbir şey olmadığını, kararın acil şekilde çıkarılması gerektiğini vurguladı.

UCM, 23 Temmuz tarihli kararında, 64 kişi, kuruluş ve ülkeden gelen talebi kabul ederek, UCM'nin İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin "beyanda bulunma" yetkisi vermişti.

UCM'ye beyan sunulması için öngördüğü süre bugün sona ererken, diğer kişi, kuruluş ve ülkelerden de benzer doğrultuda beyanlar gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA