Müze eğitimi uzmanları ve müze profesyonelleri Prof.Dr. Ayşe Çakır İlhan önderliğinde 30-31 Ekim 2024 tarihlerinde Goethe-Institut Ankara’da bir araya geliyor.
Panelde müze eğitiminin Türkiye’deki durumunu, sorunlarını ve gelecek stratejilerini Türkiye’de Müze Eğitimi tartışılacak.
Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan’ın etkinliğe ilişkin şu açıklamayı yaptı.
Müze Eğitimi, müzelerle ziyaretçiler arasında köprü kuran müzelerin bir öğrenme ve eğitim ortamı olarak kullanımını destekleyen disiplinler arası bir bilim dalıdır.
Türkiye'de müzelerin eğitim amaçlı kullanımı cumhuriyetin ilk yıllarından beri Milli Eğitim Bakanlığı öğretim programlarında hep yer almıştır. Müze eğitimi hem duyusal hem de entelektüel boyutları olan bir eğitimdir. 1917’den itibaren müzede öğrenmenin gerekliliği önem kazanmış, müzelerin üniversiteler gibi araştırma merkezleri haline getirilmesi vurgulanmaya başlanmıştır.
Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren müzeleri yalnızca sergileme ve koruma işleviyle değil, aynı zamanda eğitim ve araştırma merkezi olarak da tanımlamaktadır. 2022 yılında güncellenen tanımında eğitim, müzelerin temel işlevlerinden biri olarak kabul edilmiştir. ICOM'un her yıl 18 Mayıs'ta düzenlediği Uluslararası Müzeler Günü için belirlediği temalardan biri de "Eğitim ve Araştırmalar için Müze" olmuştur. Bu tema, müzelerin eğitimdeki rolünü yeniden değerlendirme ihtiyacını vurgulamakta ve müze eğitimcileri için önemli bir fırsat sunmaktadır.
Bizler Müze Eğitimcilerinin bu temadan yola çıkarak potansiyellerini, bireysel ve kolektif kapasitelerini araştırmak ve müze eğitimini yeniden düşünmek istiyoruz. Müze eğitimcileri olarak, müze ortamlarının gelenekle yeniliği birleştiren olanaklarını kullanarak mesleki sınırları zorlamayı ve müze eğitimcisinin kimliği konusunu yeniden sorgulamayı hedefliyoruz. Müze eğitimi alanında mevcut sorunları ele almayı, müze eğitimciliğinin tanımını yapmayı ve bu alanda sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı amaçlıyoruz.
Türkiye'de müze eğitimcileri için profesyonel bir kimliğe ihtiyaç vardır. Kültür ve eğitim sektörlerinde müze eğitiminin artan önemine rağmen, bu rol resmi tanım ve standart uygulamalardan yoksundur. Ankara’nın, ulusal politika yapıcıları, eğitim kurumları ve kültürel organizasyonlara erişim imkânları ile bu çabanın başlatılması için stratejik bir kolaylaştırıcı olacağına inanmaktayız.
Bu amaçla, 22 Mayıs 2024 tarihinde müze eğitimcilerinin katılımıyla çevrim içi toplantıda bu çalışmanın ilk aşaması gerçekleştirildi. Ankara’da geniş katılımlı bir çalışma yapılması karar verildi. Buna istinaden 30-31 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara’da Goethe Enstitüsü’nde “Türkiye’de Müze Eğitimi” konulu bir panel, ortak akıl çalıştayı ve sergi yapılması planlandı.