Herkes bir şeyler derken, ben de boş durmadım. Şimdi size geçmiş yıllarda çeşitli başlıklar altında yazdığım yazılardan alıntılar sunuyorum. Çünkü ağzı olan konuşuyordu.

Şu soru sorulmuyor artık: 'N'olcek bu memleketin hali? Niye? Vatandaş canının derdine düştü: Dününe şükrediyor, bugünle yetiniyor ya da Yarınını bile düşünemiyor? Kısacası, söz konusu memleket olunca teferruatta kaldı hep (2008 başındaki bir yazımdan)

***

'Gençler bilebilse ihtiyarlar yapabilse' denmiştir. Burada bilgi-birikim-deneyim varsılı yaşlıların fiziksel yetersizlikleri vurgulanıyor. Galiba bizde eksik olan da şu: Yaşlıların gençlerle bir uyum içinde değil, kuşak çatışması içinde olması söz konusu; bu geçmişten geleceğe böyle sürüp gelmiş... Hele bizim zamanımızda 'sen sus, senin aklın ermez, büyüklerin işine karışılmaz gibi söylemlerle azarlanırdık çoğu zaman...

Sorum ya da sorun şu: Bugün gençler biz yaşlılara itibar ediyorlar mı?(2005)

***

Gülten Akın çok haklı şöyle diyordu o dizelerinde: 'İnsanların incelikli şeyleri düşünmeye vakitleri yok.' Bugün öyle mi?

Nedir yaşamak? Sahi sizce nedir yaşamak? Yumruk kadar bir et parçasının tıp tıp atıp durması değildir elbet. Yaşamak kadar yaşatmak da gerekir. Paylaşmaktır bunun koşulu sevmek, mutlu olmak, mutlu etmektir aynı zamanda. Yaşamdan tat almaktır, yaşama sevincini duyumsamaktır. Bunu da gezdikçe duyumsarız, gördükçe kavrarız yaşamanın anlamını. Bir başınalık, boşuboşunalık, yalnızlık, içedönüklük, amaçsız ve gailesiz bir yaşamsa hiç çekilmez doğrusu… Bunları sorgulamaktan-irdelemekten ve büyüklerimizin bazı şeylerden kendilerini saklaması nedendir acaba? (1984)

***

Öğrenmenin yaşı yoktur denir okuyup yazmanın da yaşı yoktur. Bunun birçok örneği var yaşamımda. Öğretmen, öğretmekten de geri duramıyor köy enstitülüler geç yaşında bile. Şair, kimseler şiirsiz kalmasın diye şiir yazarken, düşünürleriyse Kemalizmi doğru algılamak adlı kitap yazıyor.

Soralım şimdi: Bu ince duyarlıkları kitaplaştıran o kuşak tükenirken Milli Eğitim ne yapıyor? Giderek kalitesi düşen bir sistemi özendiriliyor.

(*) 12 Eylül'de okullar açılacak. Veliler kara kara düşünüyor. Nasıl bir eğitim tartışılmıyor. 13 Eylül yazımda Köy Enstitülerini yazacağım.