Siyaset

"Moody’s kredi notumuzu yükseltince Ayşe teyzenin tenceresi kaynamıyor"

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına tepki göstererek, "Moody’s kredi notumuzu yükseltince Ayşe teyzenin tenceresi kaynamıyor, Ahmet amcanın borçları bitmiyor. Gerçek anlamda kazandığımızda; halk bunu evinde hissetmeli, bu durum fiyat etiketlerine, mutfaktaki tencereye yansımalı" dedi.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, MYK Toplantısının gündemine dair açıklamalarda bulundu. 

Yücel, “AKP yöneticileri pazara gitmiyor, halkın içine karışmıyor, emeklilerin derdini dinlemiyorlar. Ama oturdukları yerden ‘her şey düzeliyor’ mesajı vermeye de bayılıyorlar. Bir adet limon 12 lira, bir kilo taze fasulye 60 lira, bir kilo armut 200 lira olur mu? Fileler bomboş ama enflasyon düştü öyle mi? Böyle bir ortamda emeklilere reva görülen maaş 12 bin 500 lira. Bir de Erdoğan, emekli maaşına verdikleri şaka gibi zammı eleştiren muhalefete hiç utanıp sıkılmadan ‘Bunların sırtında küfe yok. Biz ölçüyoruz, biçiyoruz’ demiş. Sayın Erdoğan! Sen farkında değilsin ama asıl ‘küfe emeklinin, emekçinin, işçinin, esnafın sırtında…’ İktidarı bir kez daha uyarıyoruz! En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli, asgari ücret de en az 25 bin lira olmalı.” ifadelerini kullandı.

MEHMET ŞİMŞEK’İN MOODY’S AÇIKLAMALARI, KELİMENİN TAM ANLAMIYLA BİR KARA PROPAGANDADIR

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in her hafta gerçeklerden uzak bir başarı hikâyesini dinler olduk" ifadesini kullanan Yücel "Bir hafta; sanki ülkeyi, içinde bulunduğu ekonomik buhrandan çıkarmışçasına “başardık” diyorlar. Diğer hafta; “Ekonomi programımız tıkır tıkır işliyor” diyorlar… Ama halkın cebine yansıyan bir şey yok. Aksine açlık, yoksulluk ve sefalet her geçen gün daha da katmerleniyor. Bu hafta da Sayın Şimşek’ten, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in kredi notumuzu iki kademe arttırmasını büyük bir başarı hikayesi olarak dinledik… Notumuz B3’ten B1’e yükselmiş. Büyük bir müjde ile duyuruldu duyurulmasına ama; Moody’s’e göre hala “yatırım yapılabilir ülkeler” arasında bile değiliz. Fakat kimse bu acı gerçekten bahsetmiyor. Kredi notumuz iki kademe yükseldiği halde dahi, ülkemizin “yatırım yapılabilir ülkeler” arasına girememesi, Türkiye’yi, kaç yıl geriye götürdüklerinin de aslında somut bir kanıtı. AKP iktidarının ve ekonomiyi kurtarsın diye göreve getirdikleri Mehmet Şimşek’in bu pişkin tavırları, artık milletin aklıyla alay etmekten ve sabrını sınamaktan başka bir şey değil. Bu artık; “pembe tablo çizmenin de” ötesinde bir şey. İşçinin, emekçinin, emeklinin, çiftçinin emeğinin karşılığından tasarruf ederken, kendilerine kaynak yaratanların şatafatından gram eksilme yok. Hala bir eli yağda bir eli balda olan saray ve aveneleri, ekonomik krizi zerre dahi hissetmiyor Moody’s kredi notumuzu yükseltince Ayşe teyzenin tenceresi kaynamıyor, Ahmet amcanın borçları bitmiyor. Gerçek anlamda kazandığımızda; halk bunu evinde hissetmeli, bu durum fiyat etiketlerine, mutfaktaki tencereye yansımalı" dedi. 

EMEKLİYE VERDİĞİNİZ PARAYI CEBİNİZDEN Mİ VERİYORSUNUZ!

Yücel, emekli maaşının “açlık ve sefalet maaşı” maaşı olduğunu ifade ederek “Beğenmiyorsunuz ama bize maliyeti 33 milyar lira diyorlar”. Ya insanda biraz vicdan olur! İnsanda biraz utanma olur! Bunu söylerken hiç utanmıyorlar ama aynı utanmazlar, SSK’dan işverene sağlanan 5 puanlık destek primini iptal ettiklerini ve buradan bütçeye kaynak sağladıklarını söylemiyorlar! İptal ettikleri destek priminin hazineye ilk 6 aylık getirisi tam 128 milyar Türk Lirası. Emekliye verdikleri 2 bin 500 TL’lik zammın bütçeye maliyetinin 33 milyar lira olduğundan bahsediyorsunuz, iptal ettiğiniz destek priminin 128 milyar lira getirisinden bahsetmiyorsunuz. Ya siz emekliye verdiğiniz parayı cebinizden mi veriyorsunuz? Ya da emekliye lütufta mı bulunuyorsunuz? Siz ülke yönetmeyi ne zannediyorsunuz? ifadesini kullandı. 

FİLELER BOMBOŞ AMA ENFLASYON DÜŞTÜ ÖYLE Mİ?

AK Parti'nin haktan uzaklaştığını söyleyen Yücel " AKP yöneticileri pazara gitmiyor, halkın içine karışmıyor emeklilerin derdini dinlemiyorlar. Ama oturdukları yerden "her şey düzeliyor" mesajı vermeye de bayılıyorlar. Normalde yaz aylarında sebzenin meyvenin fiyatı düşer. Bu yıl her ürün gibi ne yazık ki onların da fiyatı artıyor. Mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi tarımsal girdilerin tamamı ithal. Döviz arttıkça bunların fiyatları da artıyor. Ürünlerde zamlanıyor. Bir adet limon 12 lira olur mu? Bir kilo taze fasulye 60 lira olur mu? Bir kilo armut 200 lira. Yaz aylarında fiyatlar böyleyse, kim bilir kışın fiyatlar ne olacak? Fileler bomboş ama enflasyon düştü öyle mi? Çay-Kur deseniz, çay üreticisine adeta zulmediyor. Önce 17 lira gibi bir fiyat belirlediler, şimdi de alım kotasını düşürdüler. Çay, üreticinin elinde kalıyor. Çay, çuvalların içinde çürüyor. Özel sektörse çayı daha da düşük fiyata satın alıyor. Bir iktidar bu kadar vicdansız olabilir mi? Hiç mi insafınız yok? İşte böyle bir ortamda emeklilere reva görülen maaş 12 bin 500 lira. Bir de Erdoğan, emekli maaşına verdikleri şaka gibi zammı eleştiren muhalefete hiç utanıp sıkılmadan “Bunların sırtında küfe yok. Biz ölçüyoruz, biçiyoruz” demiş" dedi. 

EMEKLİLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ.

Yücel emeklilerin maaşlarıyla ilgili tek tip düzenleme yapması gerektiriğini belirterek  "AKP’nin son planı, emeklilik yaşını 65'e yükseltmekmiş… AKP emeklilik ile ilgili ne zaman bir düzenleme yapacağını söylese emekli haklarında her zaman bir gerileme yaşanmıştır. En yıkıcı olanı ise 2008 yılında yapılan değişikliktir. Bu değişiklik ile emeklilik yaşı yükseltilmiş, aylık bağlama oranları düşürülmüş ve emekliliğe hak kazanma koşulları ağırlaştırılmıştır. AKP’yi bir kez daha uyarıyoruz. Emeklilik sistemini değiştirip insanlarımızı "mezarda emekliliğe" zorlayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hatırlatalım. EYT bizim zorlamamızla çıkarıldı. Mağdur olan binlerce kişi hakkını aldı. Eğer çalışanlara karşı yeni bir oyun oynamaya kalkarsanız karşınızda yine bizi bulacaksınız. Emeklilikle ilgili yapacağınız en hayırlı iş, emekli maaşlarını arttırmak olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, emeklilerin sesi olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.