Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, sektörün yenilikçi, sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıya kavuşması için üniversite-sanayi iş birliği büyük önem taşıdığını söyleyerek, “Üniversite-sanayi iş birliği, sektörün sorunlarına ihtiyaç odaklı çözümler geliştirilmesine zemin hazırlıyor. Ar-Ge ve inovasyon, kalifiye işgücü yetiştirme, üretim süreçlerinin optimizasyonu, tasarım iş birlikleri, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ve teknoloji transferi ile orta ve uzun vadede akademi ile ortak bir vizyon belirlemek istiyoruz. Yıllardır düzenlediğimiz tasarım yarışmalarının yarattığı katma değer bu iş birliğinin en somut ve başarılı örneği.” dedi.

EİB’den iki temsilciyi Kâtip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Danışma Kurulu’na dahil edeceğiz

Üniversite ve sektörün birlikte hareket etme kültürüne getirilmesi gerektiğine değinen Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör şunları söyledi:

“Bu kapsamda daha düzenli iletişim mekanizması kurulması adına ilk etapta EİB’den iki temsilciyi Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Danışma Kurulu’na dahil edeceğiz. Orman Fakültesinin Birliğimiz iştigal sahasında yer alan 3 sektörle ilgili de alt bölümleri mevcut. Daha sonra ihtiyaç analizi yaparak üniversitenin kapasitesi ile sektörün ihtiyacının kesiştiği noktaları tespit edeceğiz. İhtiyaç eşleşmesinden sonra her iki tarafın da beklentilerini net şekilde belirlemesiyle çalışmalarımız ilerlemeye başlayacak. Gerek teorik gerek sahada eğitimlerle edindiğimiz bu tecrübeyi üyelerimize de aktarmayı hedefliyoruz.”

Kâtip Çelebi Üniversitesi ile ortak Avrupa Birliği projesi 

Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, mobilya sektöründe üniversite-sanayi iş birliğinin hem akademik dünyanın hem de sektörün kazanımlarını maksimize edebilecek bir strateji olduğunu vurgulayarak, “Doğru yapılandırıldığında, bu tür işbirlikleri sektörün küresel rekabetteki konumunu güçlendirecektir. Aegean Furniture isimli Ur-Ge projemizin üniversite müfredatı ile entegre edilmesi, sektörün ihtiyaçlarına göre derslerin güncellenmesi de gündemde. Odun Dışı Orman ürünleri ve Kâğıt sektöründe de iş birliklerimiz söz konusu. Katip Çelebi Üniversitesi ile ortak Avrupa Birliği projesi yazma düşüncemiz var, önümüzdeki günlerde protokol imzalayacağız.” diye konuştu. Müjdat Kemer, “Birliğimiz üyesi firmaların sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmak ve AB Yeşil Mutabakatına hazır hale getirmek için Sürdürülebilirlik Çalışma Grubumuz çalışmalarına devam ediyor. Özellikle AB Yeşil Mutabakatına uyumda akademi ile birlikte hareket etmenin Sürdürülebilir Ürün Girişi, Eko-Dizayn, Dijital Ürün Pasaportu gibi sürdürülebilirlikle ilgili yeni regülasyonlara adaptasyonda desteğin büyük olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI