Ebru APALAK
CHP Eskişehir milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, üç gün önce mısır taban fiyatının ton başına 6 bin lira olarak açıklanmasına tepki gösteren mısır üreticileriyle bir araya geldi. Üreticiler Süllü’ye ton başına en düşük 9 bin lira beklediklerini, 6 bin liranın zarar anlamına geldiğini aktardı. Çiftçiler Süllü’ye mısır alım fiyatının geçen sene 5.7 TL, bu sene ise 6 TL olmasını eleştirerek, “Şimdi girdi maliyetleri belli, enerjinin girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde kaç katladı. Akaryakıt, gübre vs. içinden çıkılmaz bir hâl aldı” ifadelerini kullandı.
Süllü belirlenen fiyatın çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını kaydederek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl 5 bin 700 lira olan bir ton mısıra bu sene 300 lira zam yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının yüzde 102 olduğunu açıkladığı bu enflasyon ortamında sadece yüzde 5,5 oranında yapılan zam, üreticilerde hayal kırıklığı yaratmıştır. Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamalarda, taban fiyatının mısır üreticisinin ölüm fermanı olduğu değerlendirmesi yapılmaktadır” dedi. Son bir yılda mazota yüzde 100, gübreye yüzde 100 zam yapıldığına, doların yüzde 50 arttığına dikkat çeken Süllü, mısırın taban fiyatına yüzde 5,5 oranında zam yapılmasının “kabul edilmez” olduğunu belirtti. Süllü, üreticilerin tüccarlara mahkûm edildiğini belirterek, “Mısır üreticileri mahsullerini 4 bin 500 lira ile 4 bin 700 lira arasında satmak zorunda kalıyor” dedi. Üreticilerin TMO’nun arpa ve buğdaydaki alım sorununun şu an mısırda olduğundan bahsetmesi üzerine Süllü, “Oysaki, dünya piyasalarında buğdayın alım fiyatı 13 bin 500 liraları buluyor Ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle sürekli olarak zarar eden üreticilerimize âdeta ‘Sen Ekme!’ deniliyor” diye konuştu.
CHP’Lİ SÜLLÜ: MISIR ÜRETİCİSİ, ENFLASYONA EZDİRİLİYOR
TMO’nun maliyetlerin altında açıkladığı mısır fiyatına uluslararası tekellerin sevindiğini belirten Süllü, geçen yıl 5 bin 700 liranın, dönemin dolar kuruna göre 320 dolara, bu yıl ise 6 bin liranın 220 dolara karşılık geldiğini söyledi. Süllü, “Enflasyon artışı ve dolar bazında mısır üreticisi, enflasyona ezdirilmektedir. İktidar, mısır üreticisini mağdur etmiştir. Avrupa ülkelerinde ve tüm dünyada olduğu gibi, çiftçinin üretime devam edebilmesi için gerekli destekler verilmeli, taban fiyatları üretici ekime başlamadan önce belirlenmelidir.” dedi.
Görüşmeye katılan Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar ise CHP’li Süllü’ye, “Sayın vekilim yurt dışından alınan mısır fiyatı, arpa fiyatı Türk çiftçisine verilsin inanın ki hiçbir sıkıntı kalmaz. TMO çiftçilerimizin dediği gibi hazırlık yapmıyor. Geçmiş dönemlerde ‘kara gün dostu’ olan TMO, bugün çiftçinin üzerine kambur olarak yapışmış pozisyonda. Mısır çiftçisi ürününü hasat ederek götüreceği TMO’da açık bir alan yok, yani TMO şu an dolu. Vekilim, buğdayları açık alana koyabiliyoruz, ambarlarımız var ama mısırı depoya koyma imkânımız da yok” açıklamasını yaptı.
Çiftçiler TMO’ya ürün verdiklerinde ödemelerin geç yapıldığını, Süllü ile görüşmelerinden önce Osmangazi EDAŞ’ın elektrik arabasının tarlaya gelerek elektrikleri okuduğunu iletti.