Ebru APALAK

Mimarlar Odası’nın Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) üyesi çalışanları, Oda’nın sendikal mücadeleye tutumuna karşı basın açıklması düzenledi. Şube’nin önünde yapılan açıklamada çalışanlar adına Mimarlar Odası İşyeri Temsilcisi Ferhan Temiz konuştu. Temiz, mevcut Oda yönetiminin Tez-Koop-İş’i taraf olarak kabul etmediğini, yaklaşan toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde sendikayı yok etmeye çalıştığını duyurdu. Oda Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) Tez-Koop-İş’in toplu sözleşme masasına oturma yetkisi olmasına karşın Ankara 4. İş Mahkemesi’ne yetki itirazı yaptığını açıkladı.

Temiz, Oda’nın itirazını şöyle eleştirdi:

“Emek, insan hakları ve değerlerinden, hukukun üstünlüğünden dem vuran bir örgüt kendi çatısı altında çalışan emekçilerin örgütlenmesini her fırsatta baltalamaya, örgütlenmeyi elinden geldiğince dağıtmaya çalışmaktadır.”

MİMARLAR ODASI “İŞLETME DEĞİLİZ” DİYEREK MAHKEMEYE BAŞVURDU

Oda’nın Tez-Koop-İş üyesi olmayan çalışanlarının da sendikal haklardan yararlandığını kaydeden Temiz, MYK’nin “personeli sendikasızlaştırma politikası güttüğünü” belirtti. MYK’nin Tez-Koop-İş’in ek protokol talebini reddettiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Temmuz 2023 tarihinde açıklanan yüzde 34 enflasyonla Sendika tarafından gündeme getirilen ek protokol talebi MYK tarafından dikkate alınmamış, Sendika’nın ve sendika üyesi arkadaşların iyi niyeti su istimal edilmiştir. Ekonomik tablonun çok ağır olduğu, maaşlarımızın açlık sınırında kaldığı bu süreçte oyalama taktiği ile ek protokol yapılmamıştır.”

DİĞER ODALAR YÜZDE 34 ZAM YAPTI

Temiz, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı diğer odaların çalışanlarına yüzde 34, Mimarlar Odası’nın ise yüzde 10 zam yaptığına dikkat çekti. TİS için gerekli örgütlenme oranı yüzde 50+1’i sağladıklarını dile getirerek, Oda’nın itirazını şöyle açıkladı:

“Mimarlar Odası, ‘Biz işletme değiliz; işyeriyiz’ yani ‘Aynı bir fabrika gibi tek bir yerdeyiz’ demekte ve Sendika’nın bir iş yerinde olması gereken yüzde 50+1 çoğunluğu sağlayamadığı üzerinden itiraz gerçekleştirmektedir.”

Yetki itirazını “yersiz” bulan Temiz, “Yapılmaya çalışılan şey yaklaşmakta olan TİS sürecini uzatmaya, etkisizleştirmeye yönelik girişimlerdir.” dedi. İtirazın Oda’nın bugüne dek savunduğu ilkeler ve duruşuyla örtüşmediğini vurguladı.

“HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLDUĞUMUZ KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ”

Oda’nın sendika seçme özgürlüklerine de müdahale etmeye çalıştığını bildiren Temiz, “Bizim hangi sendikaya üye olduğumuz kimseyi ilgilendirmez.” dedi. İşyerlerinde artık daha fazla sendikal faaliyet yürüteceklerini, bütün çalışanları sendikaya üye yapacaklarını duyurdu.

“SENDİKAL HAKLARIMIZI TESLİM ETMEYECEĞİZ”

Tez-Koop-İş Ankara 1 Numaralı Şube Başkanı Mustafa Kirman ise Oda MYK’nin “emek ve sendika karşıtı” uygulamalarını sonlandırmasını istedi. Amacı meslektaşlarının onurunu ve haklarını korumak olan Mimarlar Odası’nın bu amaç için çalışan personelinin haklarını tanımadığını söyledi. Emek ve meslek örgütlerini kendilerine destek olmaya çağıran Kirman, “Yaşanan hak gasplarına karşı bir adım dahi geri atmayacak; sendikal haklarımızı teslim etmeyeceğiz.” dedi.

Editör: Ezgi Bardakçı