Ebru APALAK

2 Ekim Dünya Mimarlık Günü ile ilgili bugün basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şube'nin yaklaşık bir aya yayılacak etkinlik programını açıkladı. Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu yıl yapacağı etkinlikleri 6 Şubat'ta depremin en fazla etkilendiği illerden Hatay'da Koruma Alanında Emre Madran Sempozyumu düzenleyerek başlattıklarını hatırlattı. Geçen hafta Hatay'da başlayan etkinlikler, bu akşam saat 18:30'da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri'nin sahiplerine takdim edilmesiyle sürecek.

"BAŞKENT, CUMHURİYET'İN YÜZÜ"

Başkan Candan, Ankara'nın Başkent Oluşu'nun ve Cumhuriyet'in 100. Yılı'nda Ankara Şube olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini kaydetti. "Dirençli Topluluklar için Mimarlık" temasıyla yapılacak etkinlikler kapsamında Şube, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'dan Türkiye'ye gelen mimar, mühendis ve bilim insanlarının Ankara'daki gündelik yaşamlarını konu alan bir sergiyi 12 Ekim'de Alman Kültür Merkezi'nde açacaklarını, 28 Ekim'de Cumhuriyet'in mimarlık anlayışını ele alacakları bir panel düzenleyeceklerini duyurdu. Cumhuriyet'in ideolojisini mekânlara yansıttığı yerlerde uzmanların eşliğinde, halkın katılımıyla "Cumhuriyet Rotaları" adını verdikleri bir etkinlik düzenleyeceklerini söyledi. Candan, "Başkent, Cumhuriyet'in ideolojik ve mekânsal yüzü. Burası târumâr edildi, tahrip edildi, yıkıldı ama o kadar güçlü kökleri var ki ideolojisini bugüne dek taşıdı" diye konuştu.

"BU ÜLKENİN BİNLERCE MİMARI VAR"

Candan, hükümetin yurt dışından deprem bölgesine mimar getirmesine tepki gösterdi. Hükümetin bu uygulamasını "mimar ithâl etmek" olarak değerlendirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Yurt dışından mimar getirerek süreci çözeceklerini düşünüyorlar. Onlar aslında işin vizyonundalar, işin sadece havasındalar. Biz işin altyapısındayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı'nda kendi mimarlarindan umudu kesmiş ve bu yüzden yurt dışından mimar ithâl ederek deprem sürecindeki bölgeleri ayağa kaldırmak isteyen bir iktidar Cumhuriyet'in 100. Yılı'na, mesleğimize ve bu ülkeye çok büyük haksızlık ediyor. Bu ülkenin binlerce mimarı var."

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BAŞKANI CANDAN: ANKARA'NIN HER NOKTASINDA İZİMİZ VAR

Şube'nin Cumhuriyet'in Saraçoğlu Mahallesi gibi mekânsal değerlerine sahip çıktığını ve bedel ödediğini belirten Candan, "Ankara'nın her noktasında izimiz var. Bu iz, bizim yüzümüz, Cumhuriyet'in değerlerinin bugüne taşınması" ifadelerini kullandı.

"KENTLER, PAZARLAMA VE RANT MEKANİZMASI ÜZERİNDEN İNŞÂ EDİLİMEYE ÇALIŞILIYOR"

Oda'nın Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen Kabal, Uluslararası Mimarlar Birliği'nin 1985 yılından beri kutladığı Dünya Mimarlık Günü nedeniyle meslektaşlarını tebrik etti. Kabal, hükümetin deprem bölgesindeki mimarlık faaliyetlerini değerlendirdi. Depremin üzerinden sekiz ay geçtiğine dikkat çeken Kabal, başta kısa bir süre önce gittikleri Antakya olmak üzere bölgede "ciddi sorunlar" olduğunu aktardı. Bölgeye yurt dışından ünlü mimarlar getirilmesini "Kentler, pazarlama ve rant mekanizması üzerinden inşâ edilmeye çalışılıyor" diyerek eleştirdi. 

Editör: Ezgi Bardakçı