Muhammed Ali YAHŞİ

Türkçe’de ağıza pelesenk olmuş ‘elinin hamuruyla erkek işine karışma, delikanlı kız, kocanın vurduğu yerde gül biter, kız almak-kız vermek, kızını dövmeyen dizini döver, yuvayı dişi kuş yapar, adam yerine koymak, adamakıllı, sözünün eri, saçı uzun aklı kısa, ben onu sevdiğim için dövdüm, ya benimsin ya kara toprağın, erkek adam ağlamaz, bilim adamı- iş adamı’ gibi ataerkil söz kalıplarını kırmak için ABB Kadın Danışma Merkezi, Karikatür Derneği ve Karikatür Atölyesi geçtiğimiz günlerde yaklaşık yirmi gönüllü ile birilkte bir karikatür etkinliği gerçekleştirmişti. Bu etkinlikte üretilen yirmi karikatür, bugün Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde EGO Genel Müdürlüğü Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanı Ayten Gök’ün de yer aldığı kurdele kesim töreni ile ziyarete açıldı. Kariatür sergisi bir hafta boyunca başkentlilerin ziyaretine açık olacak.

“PROJEYİ BÜYÜTMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ”

Açılışta konuşan Karikatür Derneği Başkanı Emre Yılmaz, Karikatür Derneği ve Karikatür Atölyesi olarak kadın sorununa çok önem verdiklerini ifade ederek, bu sorunun Türkiye’de çok ciddi bir sorun olduğunu ve dünyada da ne yazık ki kötü örnekler gördüklerini ifade etti. Yılmaz, “25 Kasım Kadına Şiddet Günü’nde yaklaşık kadın 20 katılımcıyla böyle bir atölye düzenledik. Ne yazık ki dilimize pelesenk olmuş, yerleşmiş ve kalıplaşmış özellikle cinsiyetçi kelimeler var. Bunları yok etmek adına, ‘Mizahın sempatik dilini kullanarak bunları nasıl çürütebiliriz?’ dedik. Ve bunun üzerine çalıştık. Ve çok da hoş, yaklaşık yirmiye yakın karikatür çıktı. Bunun hayalini ben şöyle kuruyorum: Belki bu daha da büyüyebilir. Gerçekten keyifli ve farkındalığı yaratacak da bir proje oldu. Bu anlamda bu projeyi büyütmek için de her şeyi yapacağız ki bu sorunu çözmek adına bizim de küçük bir katkımız olsun” dedi.

“MİZAHIN GÜCÜYLE FARKINDALIK YARATARAK BU SORUNU AŞMAYI HEDEFLEDİK”

Sergi açılışında düşüncelerini ifade eden Karikatür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hazal Başarır, “Bizler kadına yönelik şiddete farkındalık yaratmak istedik. Ben de bir kadınım ve zaman zaman bu altını çizdiğimiz mikroplu sözlere veya şiddetin farklı türevlerine ben de maruz kalıyorum. Ne zaman nerede ne tepki vermemiz gerektiğini veya bu kelimelerin yanlış olduğunu hiçbirimiz bazen kestiremiyoruz. Ne tepki verebileceğimizi bilmiyoruz. Bunları paylaşa paylaşa, üstü örtük değil de daha çok mizahın ve sanatın gücünü bir araya getirip farkındalık yaratarak aşmayı planladık ve hedefledik. Umarım biz de bu bu sorunu ve bu sözleri biraz kırar ve çürütürüz. Ufak bir katkımız olursa ne mutlu bize” diye konuştu.

SERGİDEN KARELER

IMG_1322IMG_1332IMG_1339IMG_1697IMG_1459IMG_1444IMG_1431IMG_1418IMG_1372

Editör: Ezgi Bardakçı