Siyaset

CHP'li Zeybek: CHP’den ‘borç’ açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, belediyelerin borçlarına ilişkin tartışmaya yönelik yaptığı açıklamada, “31 Mart 2024’te AKP ve MHP’den kazandığımız nüfusu en fazla 100 belediyi, 9,8 milyar liralık vergi ve 20 milyar liralık SGK borcuyla devraldık” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, belediyelerin borçlarına ilişkin başlayan tartışmaya yönelik bir açıklama yaptı. Partisinin genel merkezinde konuşan Zeybek, 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde 208’i AK Parti ve MHP’den olmak üzere 223 belediyeyi kazandıklarını anımsatarak, “Belediyelerimizin bugünkü borçları CHP’li yöneticiler tarafından alınmış-harcanmış borçlar değildir. Bu borçların tamamı bizden önceki yönetimler tarafından oluşturulmuştur. 31 mart 2024’te AKP ve MHP’den kazandığımız nüfusu en fazla 100 belediyi, 9,8 milyar liralık vergi ve 20 milyar liralık SGK borcuyla devraldık” dedi.

Zeybek, iktidarın emeklilerle CHP’li belediyeleri karşı karşıya getirmeye çalıştığını öne sürerek, “Aklı sıra emeklilerle CHP’li belediyeleri karşı karşıya getirmeye çalışan iktidarın gerçek amacı, SGK’nın vadesi geçmiş prim alacaklarını tahsil etmek mi? CHP’li belediyelerin vatandaşa hizmet etmesini engellemek mi? Eğer iktidar SGK’nın vadesi geçmiş alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor olsaydı 2023 yılı sonunda 540 milyar lirayı bulan, son aylarda da 750 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen tüm alacaklarının üzerine giderdi” diye konuştu. 

‘ABB’NİN BORCU 1 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ’

Açıklamasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) 2,6 milyar dolar borçla aldıklarını kaydeden Zeybek, toplam borcun 1,1 milyar dolara kadar düştüğünü ifade etti. Zeybek, “Aynısını Adana da yaptı, Antalya da yaptı, Mersin de yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, İETT iştiraklerinin 2019 yılında 535 milyon dolar olan borcu şimdi 547 milyon dolara çıkmış gözüküyor. Onca hizmete karşılık sadece 12 milyon dolarlık bir artış yaşanmış. 2019 yılında kazandığımız 5 büyükşehir belediyesinin vergi ve sigorta borçlarında bir artış yaşandı. Ancak bu artış, bu belediyelerimizin toplam borcunda yaşanan azalışın yanında devede kulak kalır” dedi. 

Türkiye’nin 2019 yılından bu yana “kesintisiz olarak ve giderek derinleşen bir şekilde büyük bir ekonomik krizin” içerisinden geçtiğini savunan Zeybek, “Bu dönemde, döviz kurları, enflasyon, faiz oranları yükseldi. İktidar 2019 yılında kaybettiği belediyelerin başta kamu bankaları olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından borçlanmasını engelledi. 2020 ve 2021 yıllarında yaşanan pandemi döneminde belediyelerimizin gelirleri azaldı, giderleri ise olağanüstü bir şekilde arttı” ifadelerini kullandı. 

‘BORCUN YÜZDE 30’U AKP VE MHP’NİN’

Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 96 milyar lira olarak açıkladığı belediyelerin SGK’ya borcunun yüzde 67,7’sinin CHP’li belediyelere ait olduğunu söylüyor. Türkiye nüfusunun yüzde 65’i de CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor. Bakana göre CHP’li belediyelerin 65 milyar liralık SGK borcu bulunuyor demektir. Bu borcun yüzde 30’u bu 100 belediye nedeniyle AKP ve MHP’den devraldığımız borçtur. Kazandığımız tüm belediyeleri dikkate alırsak bu borcun yarısından fazlasının AKP ve MHP’nin eseri olduğunu görürüz. 31 Mart’ta kazandığımız en fazla kamu borcu olan ilk 10 ilçe; Keçiören, Sancaktepe, Alanya, Gaziosmanpaşa, Beykoz, Eyüpsultan, Beyoğlu, Üsküdar, Mamak, Ortahisar.”