Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında doğum izinlerinden, 3+1 sistemine, kira artış oranlarından, memur maaşlarına kadar birçok noktaya dikkat çekti.
2025 yılı içerisinde beklenen en düşük memur maaşının 45.061 olması beklendigini belirten Kaya, '32 bin TL kira ödeyecek bir memur nasıl geçinebilir?' diye sordu. Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Kaya şunları söyledi: "Kamu çalışanlarımıza yapılacak olan 2025 yılı ilk 6 aylık maaş zam için, yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyacak tek kalem maaş talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğu Kamu’da, ilgili oranın altında açıklanabilecek bir memur zammını kabul etmediğimizi, memurun bir kez daha yoksulluk sınırının altına terk edilmesi halinde gerekli reaksiyonu göstereceğimizi, her meydanda ve her platformda dile getirmeye devam edeceğimizi bildiriyoruz. Kamu çalışanlarımızın enflasyon altında ezdirilmemesi adına enflasyon farkının oluştuğu ay itibariyle maaşlara yansıtılmasını talep ediyoruz. Zira devletimizi temsil eden kamu çalışanlarımızın her geçen ay maaşlarının daha da erimesiyle sürdürmeye çalıştıkları yaşam mücadelesini devam ettirecek güçleri kalmamıştır."
Doğum İzinleri yetersiz Türkiye'de doğum izinlerinin dünyadaki diğer ülkelere kıyasla yetersiz olduğunu belirten Kaya, doğum izinlerinin 6 ay ve üzerine çıkarılmasını bebek iki yaşına gelene kadar kısmı çalismanin önünün açılmasını söyledi.
3+1 SİSTEM MAĞDURİYET YARATIYOR
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında 2029 yılından beri uygulanan 3+1 sistemini eleştirdi. Milli Eğitim, Sağlık, Adalet Bakanligi gibi birçok devlet kurumunda uygulandığıni söyleyen Kaya, bu sitemin mağduriyet yarattığını dikkat çekerek şunları söyledi: "Dört yıl boyunca özlük hakkınız yani tayinleriniz kapalı bir şekilde çalışacaksınız. Bu sistemin yarattığı büyük bir mağduriyet var. Yaptığımız ankette üç artı bir sözleşmeli sistemiyle çalışanlarının yüzde 87'si bu sistemin aile bütünlüğünü etkilediğini söylemekte. Yine yüzde 79.8'i mali ve özlük haklarının etkilendiğini söylemekte. Ayrıca bu sistem yüzünden ayrıcalığa maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 49.7. Bizler bu sistemin revize edilmesini istiyoruz.;Mecliste aylardır komisyonda bekleyen bir artı bir kanun teklifinin artık genel kurula gelerek oylanmasını ve tüm siyasi partilerin de bu sisteme destek vermesini istiyoruz."