TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü kurumlarında örgütlü olan Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Merkezi'nde düzenlendiği basın toplantısında kamudaki tasarruf tedbirlerinden doğan personel eksikliklerine, enflasyon zam oranlarının mevcut yaşam standartlarının altında kalmasıyla ilgili alım gücündeki düşüşe değindi. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü'nde görevli sivil memurlarla ilgili kurum ve memnuniyet anketi raporunu açıkladı.
REFAH PAYI VERİLMELİ
SAVDESSEN Başkanı Tuncay Cengiz yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğu ve devlet hizmetlerinin dahi yüzde 43,93 oranında arttığı, piyasanın yüzde 80, kiraların yüzde 58, asgari ücretin yüzde 30 arttığı bir ortamda memur ve emeklisine öngörülen yüzde 11, 54 maaş artışını zulüm olarak değerlendirdi.
Cengiz, adil bir ücret ve onurlu bir yaşam için tüm memur ve emeklilerine, asgari geçim standardını sağlayacak şekilde 2025 yılı yeniden değerleme oranı da dikkate alınarak “refah payı” verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
"SİVİL MEMURLAR AYRIMCILIĞA MARUZ KALDIĞINI DÜŞÜNÜYOR"
Cengiz, Kamu Çalışanları Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAMUSAM) tarafından SAVDES-SEN adına yapılan çalışmaya da değindi. 520 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen saha anketinin sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda, sivil devlet memurlarının ayrımcılığa maruz kaldığı, mobbinge uğradığı, maaşların yetersiz kaldığı, performans değerlendirmelerinin doğru uygulanmadığı, tayinlerin adaletsiz olduğu, toplu sözleşmelerin başarısız olduğuna dikkat çekildi.
66 bin polis memurunun yüzde 27.7’sinin yapması gereken işi yapmadığının altının çizildiği toplantıda sorunlar ve çözümlere yönelik paylaşımlarda bulunuldu. Toplantıda ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli sivil devlet memurlar ile ilgili 2024’te yapılan çalıştay sonuç raporu da yayınlandı. Çalıştayda en önemli sorunun personel yetersizliği olduğu, bununla beraber mevcut sivil devlet memurlarından tasarruf sağlandığı, gerekli atamaların yapılmadığı belirtildi.
Raporda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşanan sorunların başında statü karmaşasına değinildi. Mevcut sivil devlet memuru kadrolarının güncelliğini yitirdiği, ihtiyaca cevap vermediği, analiz edilemediği için ise genel bir düzenlemenin yapılmadığının belirtildiği raporda, memurların kadro tanım formaları olmadığından branşlaşmanın sağlanmadığı bu nedenle personelin her işi yapabilir konuma getirildiği kaydedildi.