Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan Bolu Valilik Meydanı’nda ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından Bolu’dan Ankara’ya kadar sürecek yürüyüş başladı.

 Basın toplantısında konuşan Yusuf Yazgan, tasarruf tedbirlerinin açıklanmasıyla başlattıkları eylemlilik süreçlerinin son aşaması için Bolu’da olduklarını hatırlatarak, Büro Memur-Sen olarak; gasp edilen kazanımlarının geri verilmesi, sözü verilen taleplerinin kazanıma dönüşmesi ve kamu görevlilerini ilgilendiren taleplerinin karşılanması için eylemlerle seslerini duyurmaya, haklı taleplerini dile getirdiklerini söyledi.

İlk olarak Toplu Sözleşme İkramiyesi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle yaşanan mağduriyeti dile getirdiklerini ve bu mağduriyetin giderilmesi için çağrıda bulunduklarını belirten Yazgan, “3600 Ek göstergenin, birinci dereceye gelen bütün memurlara verilmesini istedik. Devletin en üst makamlarınca verilen sözlerin tutulması için çağrıda bulunduk. Daha sonra tasarruf genelgesiyle kamu görevlilerine yaşatılan mağduriyete dikkat çektik. Toplu sözleşme kazanımımız olan servis hizmetinin tasarruf genelgesine kurban edilmemesi için tepkimizi ortaya koyduk. Fazla çalışma, resmi tatil ve bayram günlerinde yapılan çalışmaların karşılığının ödenmesi çağrısında bulunduk.  Her meslek grubunu şiddetten korumak için özel yasalar çıkarmak yerine, kamu görevlilerinin tamamının şiddetten korunması için tek bir yasal düzenleme yapılmasını istedik. Kamuda mülakatın kaldırılmasını, liyakatın esas alınmasını istedik. Kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasını istedik. Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılmasını istedik” şeklinde konuştu.

Bu taleplerini içeren yaka kokartı takma eyleminin ardından ülke genelinde kitlesel basın açıklaması ve imza kampanyası düzenlediklerini belirten Yazgan, “Taleplerimiz karşılanıncaya kadar eyleme devam edeceğiz" dedi.

Toplu Sözleşme İkramiyesi talebimizin hayata geçmesi için ilk adımın TBMM’de atıldığını da söyleyen Yazgan, “Yola çıkarken öncelikli taleplerimiz içinde yer alan, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi’nin yeniden ödenmesi konusundaki ısrarlı talep ve takibimiz sonuç verdi ve TBMM’de ilk adım atıldı. Toplu sözleşme ikramiyesinin yeniden ödenmesi için verilen önerge, TBMM’de ilgili komisyonda kabul edildi, inşallah en kısa sürede de yasalaşacak” diyerek, her bir talepleri kazanıma dönüşene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi ifade etti.

3600 Ek göstergenin birinci dereceye gelen bütün memurlara verilmesi, tasarruf genelgesi ile iptal edilen toplu sözleşme kazanımı olan servis hizmetinin yeniden verilmeye devam edilmesi, bütün memurların şiddetten tek yasa ile korunması, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, resmi tatil ve bayram günlerindeki fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi taleplerini tekrarlayan Yazgan, büyükşehirlerin yanı sıra, pahalılığın yüksek olduğu bölgelerde çalışan memurlara kira yardımı yapılması gerektiğini de kaydetti.

Daha sonra konuşan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, toplu sözleşme kazanımlarının genelgelerle geri alınmak istenmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. Masadaki kazanımlara engel olamayan bürokrasinin, kazanımları tasarruf olarak geri almak istemesinin de keyfiliğe sebep olduğunu belirten Tonbul, yasanın verdiğinin genelge ile alınamayacağını kaydetti. Kamu görevlilerinin mevcut sorunların çözülmesini beklerken, yeni sorunlar üretilip önümüze koyulduğunu söyleyen Tonbul, “Merak ediyorum. 20 yılda yapılan iyileştirmeler, 20 yılda atılan adımlar, nasıl oluyor da 1 günde geri alınıyor. Hukuk düzeni yıkılıyor. Kimsenin bu duruma sesini yükseltmeyeceğini mi sanıyorsunuz? Bütün herkes yapılanın yanlış olduğunu söylüyor, bütün emekçiler sahada, bütün emek örgütleri meydanlarda. Ortada bir adaletsizlik var, fakat bu adaletsizlik görülmüyor, çözüm üretmek için enerji harcanmıyor. Bu kazanımlar kolay mı elde edildi sanıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan da konuşmasında, toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların tasarrufa kurban edilmesinin izahı olmayan bir durum olduğunu söyledi. Toplu sözleşme kazanımları olan koruyucu giyim yardımı, servis hizmeti ve fazla mesai ücretlerinin Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kısıtlanmaya çalışıldığını belirten Çalışkan, “3600 ek göstergenin akıbeti belirsiz. Bu başlıklarla ilgili düzenlemelerin ne zaman yapılacağına dair tarih bile veremiyorlar. Toplu sözleşmedeki sözlerini tutamayan yetkililer, diğer yandan personel servisleri ile alakalı akla ve izana sığmayan bir karar aldılar.”  Şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından üç genel başkan ve sendika üyelerinin Valilik önünden başlattığı yürüyüş, İzzet Baysal Caddesi boyunca sürdürdü. Daha sonra üç sendikanın genel başkanı ve genel merkez yönetim kurulu üyeleri Ankara’ya yola çıktı.
Bu arada, sendikaların Genel Başkanları sabah basın açıklaması ve yürüyüş öncesi Bolu Valisi Erkan Kılıç’ı da makamında ziyaret etti.  

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI