Ebru APALAK

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) bugün genel merkezlerinde düzenlediği basın toplantısında toplu sözleşme teklifini açıkladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu işvereninin 1 Ağustos'ta Toplu Sözleşme masasına teklifle gelmesi gerektiğini söyledi. Yalçın, "Kamu işveren tarafı mali disiplin politikaları, ekonomide dengeleme ve tasarruf tedbirleri gibi gerekçeler yerine, ekonominin gerçek verilerini dikkate alarak; alım gücünü yükseltecek, reel geliri artıracak tekliflerle masaya gelmelidir" ifadesini kullandı.

Memur-Sen, revize ettikleri 19, korudukları 26 ve yeni sundukları 84 olmak üzere toplam 129 teklifini, 11 hizmet kolunda ise bağlı sendikaların 807 teklifi ile toplam 936 teklifini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kamu İşvereni Heyeti Başkanına iletti.

MEMUR-SEN BAŞKANI YALÇIN: 4688 SAYILI KANUN DEĞİŞMELİ

"Toplu Sözleşme'nin Türkiye’nin 100. yılına ve 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuna yakışır bir toplu sözleşme olacağına" inandığını kaydeden Yalçın, toplantıda toplu sözleşme sisteminin dayanağı olan 4688 sayılı Kanun'un miadını doldurduğunu ifade etti.

Yalçın, “Ocak ayından bugüne dek dolar kurunda yüzde 46, gram altında yüzde 47’ye yakın, son bir ayda akaryakıtta yüzde 40’ın üzerinde bir artış oldu” sözleriyle ekonomik tablonun vergiler ve zorunlu giderlere yansıdığını ifade etti. Toplu Sözleşmeye gideceklerini belirten Yalçın, sosyal diyalog zeminine önem verdiklerini sözlerine ekledi. Yalçın, işverenin masayı fırsat olarak görmesi gerektiğini ifade ederek "Kamu işvereni de; adil bölüşümü, alın terinin karşılığını, kamu görevlilerinin hukukunu, 'Büyük ve Güçlü Türkiye' vizyonunu hayata geçirmek için Toplu Sözleşme masasını bir fırsat olarak görmelidir" açıklamasında bulundu.

MEMUR-SEN'İN TEKLİFİNDE NELER VAR?

İşverenden geçen iki yılın enflasyon verilerini dikkate almasını talep eden Konfederasyon, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil, ilk üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, son üç ayda ise yüzde 10 artış istediklerini açıkladı.

2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon sayılarının iyileşeceğine inandığını belirten Memur-Sen, altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil ilk altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda ise yüzde 15 artış talep etti. Yalçın, Konfederasyon'un teklifine dair şu ifadeleri kullandı.

 "İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz. Teklifimizle birlikte; vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29 bin 700 TL olacaktır"

Geçtiğimiz günlerde 22 bin TL olarak belirlenen en düşük memur maaşının eksik uygulanan 1650 TL'lik kısmının da tazminini isteyen Memur-Sen, kamu çalışanlarının "ücret skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, kamu görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılması" ile ilgili tekliflerini de açıkladı. Konfederasyon'un teklifi şöyle:

-Enflasyon farkı dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren verilsin ve en az iki puan artırımlı ödensin,

-Toplu Sözleşme ikramiyesi aylık 1000 TL olarak ödensin,

-Aylık 7 bin 650 TL kira yardımı yapılsın,

-Birinci dereceye yükselen tüm memurların ek göstergesi 3600 olsun,

-Dini bayramlarda 4 bin 850 TL ikramiye ödensin,

-Eş yardımı 2 bin TL, çocuk yardımı 500 TL olsun ve emeklilere de verilsin,

-8 bin 77 TL seyyanen zam, emekli kamu görevlilerine de yansıtılsın,

-Mühendis, şube müdürü, şef gibi unvanları olan memurların özel hizmet tazminatı ve ek ödemeleri dahil mali hakları iyileştirilsin,

-Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfı'na geçirilsin,

-Gelir Vergisi yüzde 15’e sabitlensin,

-Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılsın,

-Kadroya geçişte kapsam dışında kalan İdari Hizmet Sözleşmesi ile çalışan personel kadroya geçirilsin.

Editör: Ezgi Bardakçı