Siyaset

Meclis yumuşama sinyalleri verilen görüntülerle açıldı

TBMM’nin dün (1 Ekim) 28’inci dönem 3’üncü Yasama Yılı açıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. TBMM Genel Kurulu bir uzun bir süredir her 1 Ekim'de, CHP’li vekillerin Erdoğan'ı oturarak karşılamasına sahne oluyordu.

CHP TBMM Grubu, beş yıl sonra ilk kez, TBMM Genel Kurulu’na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto tutumundan vazgeçti. CHP Grubu, Erdoğan için ayağa kalktı ancak alkışlamadı. Bazı CHP'li milletvekillerinin bu tutumu protesto ederek ayağa kalkmadıkları, bir kısmının ise Erdoğan Genel Kurul’a girdiğinde salona girmedikleri belirlendi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Cumhurbaşkanı'nı, devletin başını makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bunda şaşılacak bir şey yok. CHP bundan sonraki süreçte de makamlara saygılı olacak ancak muhalefetinde bir adım geri atmayacak" değerlendirmesi yaptı. Geçtiğimiz yıl Erdoğan'ı ayakta karşılamayan İYİ Parti Grubu'nun da ayağa kalktığı görüldü.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri ise tutuklu Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tahliye edilmemesini protesto etmek için açılış törenine katılmadı. Erdoğan'ı TBMM Genel Kurul salonunda ayakta karşılamayan tek grup DEM Parti Grubu oldu. MHP lideri Bahçeli, öğleden önceki grup konuşmasında sert sözler ifade ettiği CHP lideri Özel ve DEM Parti eşbaşkanları ile tokalaştı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup konuşmasında öldürülen eski ülkü ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in davası ile ilgili annesini, gazetecileri, Halk TV ve CHP'lileri hedef gösterdi. Bahçeli, "Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın, 4 soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi'ni sorgulayamazsınız. Sorgulatmayız" dedi. Bahçeli, ayrıca; Sinan Ateş'in annesini de yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirirken "Herkes haddini bilsin. Kapımızın önünde baykuş öttürmeyiz, kanat çırpan akbabaların da kanatlarını kopartırız" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hedef aldığı dört gazeteciden Murat Ağırel, "Bahçeli bizi tehdit etmek yerine keşke Sinan Ateş'in cinayetten önce kendisine sunduğu dosyayı açıklasa" dedi.

Bahçeli’den Özel’e: Çürük

Bahçeli grup konuşmasında ayrıca, CHP lideri Özel’e de “Özgür Özel iddiaların aynen şahsın gibi çürüktür” ifadesini kullandı.CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise Bahçeli’nin açıklamalarına “Çürük arıyorsan önce aynaya bakacaksın! Kim olursa olsun CHP’ye, Halk TV’ye ve özgür basına bu şekilde parmak sallayamaz!" tepkisini gösterdi.

Sabah ‘çürük’ dedi, akşam gönlünü aldı…

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğindeki yeni yasama yılı akşamki resepsiyonunda Bahçeli ve Özel ayaküstü sohbet etti. MHP lideri, CHP liderine, “Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Üzülme, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor, siyasetin gereği olarak” dedi. Özel’se Bahçeli’ye, “Celal (Adan) bey gibi dostlarımız duygularımızı biliyor. Herkes doğru bildiğini söylüyor, önemli olan saygıda, sevgide eksiklik göstermemek. Hürmet ederim” yanıtını verdi.

Erdoğan: İsrail gözünü topraklarımıza dikecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "İsrail yönetiminin, Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer vatan topraklarımız olacaktır" dedi. Erdoğan, "Netanyahu hayallerine Anadolu'yu da katıyor" diye konuştu. Erdoğan ayrıca, “Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş devam edecek ve milletimiz bu düşüşü çarşıda, pazarda, alışveriş sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek" ifadelerini kullandı.