İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, mayıs ayında en az 139 işçinin, yılın ilk beş ayında ise 738 işçinin “iş cinayetleri” sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hava sıcaklarının artması sonucu sıcak havaya bağlı olarak yaşamını yitiren işçilerin de bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıl sıcakta çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden PTT, enerji, inşaat işçileri oldu. Bu yıl da Adana’da bir tarım işçisini kalp krizi geçirmesi sonucu kaybettik. 2024 yılında Mayıs ayı ile beraber aşırı sıcaklar başladı. Sıcaklık önümüzdeki günlerde hızla artacak ve 40-50 derece sıcakta açık alanda çalışan işçiler var” denildi.

‘SICAK HAVALAR İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ’

Aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda kalan işçilerin sağlığı için hangi önlemlerin alınabileceğinin sorulduğu açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Önlemler alınmazsa, işten atılmaktan korkmadan, sıcakta çalışmayı reddedebilir mi? Bu ve benzeri sorular akla geliyor. Bu noktada birçok ülkede farklı kriterler mevcut ama neredeyse hiçbiri uygulanmıyor, işçiler sıcak ortamlarda çalışmaya devam ediyor. Oysa çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi ve hava sıcaklığının daha düşük olduğu saatlerde çalışılması, uygun (hafif ve nefes alabilen) iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanlar ve havalandırmanın oluşturulması, dinlenme molaları gibi önlemler alınmalı.

Ancak bu önlemler hayata geçirilmiyor, işçiler çalıştırılmaya devam ediyor.”

‘EN ÇOK ÖLÜM TRAFİK KAZASI NEDENİYLE YAŞANDI’

Öte yandan mayıs ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şu şekilde sıralandı:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 35 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 29 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 24 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 9 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 4 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 3 işçi; İntihar nedeniyle 3 işçi; Şiddet nedeniyle 3 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti…

Muhabir: Merve Us Acıoğlu