Mardin’de bir dizi toplu açılışı başlatan Sanayi Bakanı Kacır, OSB’lerdeki istihdamın 415 binden 2,7 milyona, OSB sayısını da 192’den 362’ye çıkardıklarını kaydetti. OSB’de üretim yapan tesis sayısının 11 binden 58 bine yükseldiğini dile getiren Bakan Kacır, “Bunun adı bir Kalkınma Hamlesidir” diye konuştu. Kacır şöyle devam etti:

“Mardin İkinci OSB’nin çatısı altında 10 tesisin temel atma töreni yapıldı. 10 tesis yaklaşık 1,9 milyarlık yatırımla en az 300 kişilik istihdam yaratacak. Mardin OSB’lerine 566 milyon lira finansman sağlandı. 5 bin 430 istihdamın önü açıldı. OSB’lerde tüm parsellerde üretime geçildiğinde 9 bin istihdam daha sağlanacak. Mardin’de, KOBİ ölçeğinde sanayi işletmelerini bir araya getiren 2 yeni sanayi sitesi kuruldu. Mardin Mobilyacılar Sitesi’nin tamamlanması için bu yıl yatırım programında 63 milyon lira ödenek ayrıldı. Mobilyacılar sitesi 119 esnafa ev sahipliği yapacak.

KOSGEB DESTEKLERİ

KOBİ’lere sağlanan imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerinin yanı sıra KOSGEB desteklerinden yararlanma imkanı sağlıyoruz. Bugüne kadar 12 bin 700’den fazla KOBİ’ye 3,1 milyar lira destek sağlandı.

TÜBİTAK DESTEKLERİ

TÜBİTAK destek programları kapsamında Mardin’de, ‘Deneyap Teknoloji Atölyesi’ kuruldu. Atölyede tasarım ve üretim, robotik, nesnelerin interneti, nanoteknoloji, siber güvenlik, yenilikçi teknolojiler işleniyor. Bu yılın sonunda Deneyap Teknoloji Atölyesi ilk mezunlarını verecek.

KALKINMA DESTEKLERİ

Dicle Kalkınma Ajansı eliyle 262 projeye 732 milyon lira destek sağlandı. Cazibe Merkezi Programı ile 7 projeye 317 milyon lira, SOGEP Programı ile 6 projeye 54 milyon lira kaynak aktarıldı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile toplam 95 proje için 642 milyon lira destek verildi.

YENİ YATIRIMLAR

Dicle Kalkınma Ajansı’na 415 milyon lira destek sağlanarak toplam yatırım tutarı 520 milyon liraya ulaşan 3 proje ile 10 yeni tesis açıldı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi eliyle 35 milyon lira destek sağlanan 6 yatırıma da imza atıldı. 

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU