Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
AFAD, depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandığını, sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiğini bildirdi.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: 187 VATANDAŞIMIZ DEPREMDEN ETKİLENDİ8
İçişleri Bakanı Yerlikaya, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, "(Malatya'daki deprem) 187 vatandaşımız depremden etkilendi, 43 vatandaşımız gözetim altında tutuluyor." ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kurumlara ulaşan herhangi bir olumsuzluğun olmadığını bildirdi.
Kentte, mahkemelik olanlar dışında ağır hasarlı binaların tamamının daha önceden yıkıldığını söyleyen Yavuz, yıkım için mahkeme aşaması beklenen binaların da tahliye edilmiş olduğunu dile getirdi.
Yavuz, "Bir binanın çöktüğüne dair sosyal medyada bazı görüntüleri biz de gördük ama bu bizim kontrollü yıktığımız bir binadan görüntüler. Dolayısıyla buradan vatandaşlarımızı paniğe düşürecek doğrulanmamış görüntülerin yayınlanmaması ricamız." diye konuştu.
Saha taramalarının sürdüğünü kaydeden Yavuz, "Şu ana kadar bize gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybı ya da yaralanma söz konusu değil ama panik olan vatandaşlarımız, buna ilişkin ihbarlar var." dedi.
Hasarlı olan tahliye edilmiş binalardan uzak durulmasını isteyen Yavuz, okulların tedbir amacıyla bugün için tatil edildiğini bildirdi.
Daha sonra, Kale ilçesine geçerek saha çalışmalarını inceleyip vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Yavuz, AA muhabirine, saha çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi.
Can kaybının olmamasının mutluluk kaynağı olduğunu belirten Yavuz, "Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu kapsamda panik nedeniyle etkilenen vatandaşlarımız olmuştur. 2. kattan, balkondan atlayan bir arkadaşımız hastanede, durumu iyi. Merdivenden yuvarlanan arkadaşımız var. Toplamda 4 kardeşimiz bulunuyor. Bu kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum." diye konuştu.
12 EĞİTİM MERKEZİ VE SEMT KONAĞI SABAHA KADAR HİZMET VERECEK
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, deprem felaketinin ardından belediyeye bağlı bazı eğitim merkezleri ve semt konaklarının yarın sabaha kadar açık kalacağı belirtildi.
Sıcak yiyecek ve içecek ikramının yapılacağı eğitim merkezleri ve semt konakları şöyle:
Battalgazi Eğitim Merkezi, Çarmuzu-Kiltepe Semt Konağı, Kernek Külliyesi, Melekbaba Semt Konağı, Özalper Semt Konağı, Salköprü Semt Konağı, Şehit Ahmet Kocabay Eğitim Merkezi, Şehit Engin Tilbaç Eğitim Merkezi, Şehit Ramazan Sarıkaya Eğitim Merkezi, Tandoğan Eğitim Merkezi, Tecde Eğitim Merkezi, Yeşiltepe Semt Konağı.
DEPREMİN ARDINDAN SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
AFAD'tan yapılan açıklamada, deprem sonrası, an itibarıyla can ve mal kaybı bulunmadığı, ekiplerin teyakkuz halinde olduğu, saha tarama çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, AA muhabirine, AFAD İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet ekipleri ve diğer personelin sahada taramalarını sürdürdüğünü söyledi.
Depremin artçılarının devam edebileceğini belirten Akgün, "Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerektiği" uyarısında bulundu.
MALATYA, ŞANLIURFA VE ELAZIĞ'DA 3 BİNADA HASAR MEYDANA GELDİ
AFAD'dan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 374 ihbar gelmiştir. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 3 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pütürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."
Kentte hasarlı bazı binaların ise etrafı şeritle çevrildi, güvenlik önlemi alındı.
ŞANLIURFA'DA BİR EVİN BALKONUNUN ÇÖKMESİ SONUCU 1 KİŞİ YARALANDI
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı kırsal Şeyhçoban Mahallesi'nde Ali Kılıç'a ait tek katlı evin yan tarafına yapılan ek balkon deprem nedeniyle çöktü. Çökme sırasında balkonun yakınlarında bulunan ve hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç yaralandı. Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
AYAĞININ ÜSTÜNE DUVAR DEVRİLEN KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI
Akça Mahallesi'ndeki evinin duvarı ayağının üstüne devrilen kişi, UMKE ekipleri tarafından çıkartılarak 112 Acil Servis ambulansıyla hastaneye kaldırıldı.
Yaralanan Mustafa Buruntekin'in (73) amcasının oğlu Abdullah Buruntekin, yaşlı olan amcasının oğlunun zaten hasarlı olan eve girdiğini ve o sırada deprem meydana gelmesi nedeniyle yıkılan duvarın ayağının üstüne devrildiğini söyledi.
Deprem sırasında yaşadığı korkuyu da anlatan Buruntekin, "Çok korktuk. Dışardayız, evlere giremiyoruz. Bizim köyle komşu köy arasında dumandan birbirimizi göremedik.Telefon ediyoruz, bir şey var mı diye, telefonla da ulaşamadık. Elektrik de yoktu, biraz evvel geldi." dedi.
Öte yandan mahallede Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri de çalışma yaptı.
Mahalleye ve çevre mahallelere ulaşımı sağlayan grup yolunda da iş makineleri yola düşen kaya ve toprakları temizledi. Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay da deprem nedeniyle bazı kaya parçalarının yola düştüğünü, çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
KİTABI BAŞININ ÜSTÜNE KOYUP ANNESİNİ BEKLEMİŞ
Anne Muazzez Güler, serebral palsi hastası oğlunun 4. sınıfa gittiğini ve yürüyemediğini, deprem anında kendisini beklediğini anlattı.
Daha önce deprem tatbikatlarında gördüklerini uyguladığını dile getiren Güler, "Oğlum başının üstüne kitap koymuş dua ediyordu, 'annemi bekliyordum, biliyordum geleceğini' dedi. Sırtıma aldım aşağıya indik beraber. Daha önce deprem tatbikatı yapılmıştı, 'deprem anında böyle yapacaksınız' denmişti. 6 Şubat depremlerinde de oğlumu sırtıma alıp indirmiştim. Doğukan'ın bir an önce alıp dışarı çıkarmak geldi içimden öyle de yaptım." diye konuştu.
Doğukan ise depremde korktuğunu, çömelemediği için kitabı kafasının üstüne koyduğunu ve annesini beklediğini anlatarak, "Annem geldi, sırtında beni aşağıya indirdi ve sandalyeye oturttu." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arama Kurtarma Lideri Fatma Korkmaz da 30 kişilik ekiple okullarda deprem tatbikatları yaptıklarını, anne ve oğlunun vermiş oldukları eğitime göre hareket etmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
ELAZIĞ'DA BİR APARTMAN KISMEN HASAR GÖRDÜ
Depremden etkilenen Elazığ'da Rüstempaşa Mahallesi Dağıstan Sokak'taki 8 ailenin yaşadığı 4 katlı Dağıstan Apartmanı'nda kısmen hasar oluştu. Apartmanda oturan 50 yaşındaki Şerife Çelikel, AA muhabirine, apartmanın 3'üncü katında yaşadığını söyledi.
Deprem sırasında komşusunun evinde olduğunu anlatan Çelikel, şunları kaydetti:
"Deprem sırasında komşum bayıldı, ona müdahale ettim. Bina üstümüze gelecek gibi oldu, bayağı bir sıkıntı oldu. Apartmandakilerin hepsi merdivenden indi. Anlatılacak gibi değil. Bu bina dördüncü depremi gördü. Yine olursa binadan kimse sağ çıkamaz. AFAD, polis aracı ve ambulans geldi. Apartmanımızda güvenlik önlemi alındı. Deprem anının şokunu atmış değilim. Duvarlar yıkıldı, küçük kiler niyetine kullandığım oda vardı, onun tavanı gitti. Yeni temizlik yapmıştık, badana tamirat yaptırmıştık, yine aynı şekil oldu."
"DEPREM ANINDA CAMDAN ATLAYAN VE MERDİVENLERDEN İNERKEN YARALANAN VATANDAŞLAR VAR"
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde kısmen hasar gören Rüstempaşa Mahallesi Dağıstan Sokak'taki 8 ailenin yaşadığı 4 katlı Dağıstan Apartmanı'yla ilgili incelemelerde bulundu.
Burada gazetecilere açıklamada bulunan Hatipoğlu, şu an itibarıyla can kaybının olmamasının en büyük teselli kaynağı olduğunu söyledi.
Deprem anında panik dolayısıyla camdan atlayan ve merdivenlerden inerken yaralanan vatandaşların olduğunu anlatan Hatipoğlu, yaralılara acil şifalar diledi.
Hatipoğlu, depremin ülkenin bir gerçeği olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu anlamda da tüm kurumlarımızla AFAD, belediyelerimiz iş birliği içinde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu binalarda kısmi çatlaklar oldu. Daha çok kapının oturmasından dolayı vatandaşın kapıyı açamaması gibi sıkıntılarla bina tahliyesinde sorun olmuştu. 4 vatandaşımızı bu şekilde ekiplerimiz tahliye etti. Çatlaklarla ilgili şu an itibarıyla çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yurtlarımız ve eğitim kurumlarımızla ilgili taramalar başta olmak üzere çalışmaları başlattık. Ekiplerimiz sahada. İlçelerimizde de yaptığımız çalışmalarda, köylerimiz de dahil olmak üzere herhangi bir sıkıntı iletilmedi bize. İnşallah en kısa zamanda bu depremin de hasarlarıyla ilgili gerekli çalışmaları yaparız."
Vali Hatipoğlu, depremde yaralanan vatandaşlara ilişkin, "Bir kısmı evin içinde hareket halindeyken yaralanmış çıkmaya çalışırken. Tamamı atlama şeklinde de değil. Atlama şeklinde olan herhalde 10-15 kişi civarında. Tam o anda bir iş yaparken yaralanmış olan arkadaşlarımız da var, 40 civarında. Bu artabilir, ama şükürler olsun can kaybımız yok." ifadelerini kullandı.
"9 VATANDAŞIMIZ İSE TEDBİR AMAÇLI OLARAK HASTANEDE TEDAVİ ALTINA ALINMIŞTIR"
Hatipoğlu, açıklamasında, "Yapılan ihbarlar ve ekiplerimizin gerçekleştirdiği saha taramaları sonucunda, şu ana kadar 16 ağır hasarlı bina (13’ü il merkezinde, 3’ü kırsal bölgede) tespit edilmiştir. İlimiz genelinde taramalarımız devam etmektedir. Deprem sırasında yaşanan panik nedeniyle çeşitli sebeplerle yaralanan 104 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunlardan 95’i ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. 9 vatandaşımız ise tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınmıştır." ifadelerine yer veren Hatipoğlu, deprem sonrası oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle 12'si yaralanmalı, 9'u hasarlı 21 trafik kazasının meydana geldiğini ifade etti.
Trafik ekiplerinin gerekli yol güvenlik önlemlerini alarak vatandaşların güvenli bir şekilde ulaşımlarını sağladığını dile getiren Hatipoğlu, depremin etkisiyle yaşanan kaya düşmeleri sonucu kapanan 7 yolun, Özel İdare ve Karayolları ekiplerinin çalışmaları sonucu yeniden ulaşıma açıldığını, trafiğe kapalı yol bulunmadığını belirtti.
Hatipoğlu, ayrıca deprem sonrası okullarda yapılan incelemeler sonucu eğitimi olumsuz etkileyecek herhangi bir duruma rastlanılmadığını, bu nedenle eğitim-öğretim faaliyetlerine 17 Ekim 2024 tarihinden itibaren devam edileceğini bildirdi.
Malatya'da otobüsler ve belediyeye ait sosyal tesisler ücretsiz hizmet veriyor
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra otobüs ve sosyal tesislerin ücretsiz hizmet verdiğini söyledi.
Başkan Er, AA muhabirine, Malatya'daki vatandaşların çoğunun depremi hissettiğini, kentte bir panik havası olduğunu aktardı.
Başkan Er, şöyle konuştu:
"Merak edilecek bir durum yok, Allah'a şükrediyoruz. Herhangi bir can kaybı yok. Şu ana kadar gerek bizim yaptığımız araştırmalarda, gerekse yaptığımız telefon görüşmelerinde şu ana kadar elimize gelen herhangi olumsuz bir haber yok. İnşallah öyle umuyoruz ki bu saatten sonra da bir olumsuzlukla karşılaşmayız. Şu anda ekiplerimiz sahada çalışmalarını yapıyorlar. Ayrıca bir taraftan da insanımızın daha güvende olduklarını hissetmeleri açısından ve teknik personelimizi hem Valiliğimiz hem AFAD'la birlikte koordine ederek yeniden saha taraması yapmaya başladık. Vatandaşlarımız tedirgin olmasınlar. Toplu taşıma araçlarımızı ücretsiz bir şekilde halkın hizmetine sunduk. Ayrıca sosyal tesislerimizde 24 saat gece gündüz ikramlarımız olacak."
DEPREM ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLDİ
Deprem, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş, Erzincan, Kilis, Gaziantep, Sivas, Kayseri ve Tunceli'de de hissedildi. Kahramanmaraş Valiliğinden yapılan açıklamada, meydana gelen depremin hemen ardından AFAD ve ilgili kuruluşlara bağlı tüm ekiplerin saha taramalarına gecikmeksizin başladığı ifade edildi. Açıklamada, "An itibarıyla bizlere ulaşan olumsuz bir durum gerçekleşmedi. Gelişmeler yakından takip edilmekte. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Adıyaman Valisi Osman Varol, AA muhabirine, depreme ilişkin kendilerine ulaşan herhangi bir olumsuzluğun olmadığını söyledi.
Depremin kent merkezinde ve ilçelerde güçlü hissedildiğini anlatan Varol, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar bizlere, emniyet, jandarma veya 112'mize ulaşan herhangi bir ihbar olumsuzluk bulunmamaktadır. Sadece birkaç vatandaşımızın depremin yarattığı panikle fenalık geçirdiği veya kendini kötü hissettiğiyle ilgili ihbarlar var. bunun dışında herhangi bir yıkım veya zarar görme gibi bir ihbar yok. Ayrıca AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımız teyakkuz halinde. Saha taramalarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Tüm kaymakamlarımız, emniyet ve jandarma teşkilatlarımızla görüşüldü, şuana kadar bir olumsuzluğumuz yok. süreci yakınen takip ediyoruz."
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Malatya'da meydana gelen deprem, ilimizde de kuvvetli şekilde hissedildi. Bölgedeki bütün illerimize ve kıymetli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem dolayısıyla Şanlıurfa'da herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Allah her türlü afetten ülkemizi korusun." ifadelerini kullandı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok." dedi.
Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ise kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin Diyarbakır'da da hissedildiğini belirtti.
Zorluoğlu, "Malatya’nın Kale ilçesi merkezli depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri sahadadır. Şu an itibariyle şehrimizde olumsuz bir etkiyle karşılaşılmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.
Batman Valiliğinden yapılan açıklamada ise "Valiliğimize herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir. Kıymetli vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadeleri kullanıldı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kayseri ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Şimşek, "Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen ve ilimizde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem bölgesine yakın ilçelerimiz başta olmak üzere il genelinde gerekli taramalar devam etmektedir. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum ve ihbar bildirilmemiştir. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetlerden muhafaza etsin." ifadesini kullandı.
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD İl Koordinasyon Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kale merkezli depremin Elazığ'da önemli ölçüde hissedildiğini belirtti.
"AFAD'ı, kriz koordinasyon merkezimizi aktive ettik, hızlı bir şekilde vaziyet aldık. Belediye başkanımızla birlikte hemen AFAD'a intikal ettik." ifadelerini kullanan Hatipoğlu, ekiplerin alanda taramalarını gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyledi.
Bu arada, Elazığ Valiliğinden yapılan açıklamada, Vali Hatipoğlu'nun talimatıyla, deprem sonrası kent genelinde eğitime bugün ara verildiği kaydedildi.
Deprem nedeniyle Batman, Şanlıurfa ve Adıyaman'da da okullar 1 gün tatil edildi.
MOBİL TELEKOMÜNİKASYON OPERATÖRLERİNDEN AÇIKLAMA
Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneğince (m-TOD), depremin meydana geldiği Malatya ve hissedildiği çevre illerde, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından sunulan hizmetlerde halihazırda herhangi bir kesintinin bulunmadığını ve bölgedeki tüm baz istasyonların tam kapasiteyle çalıştığını bildirdi.
Dernekten yapılan açıklamada, Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dilekleri iletildi.
Üye operatörleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından sunulan hizmetlerde halihazırda herhangi bir kesintinin bulunmadığı ve bölgedeki tüm baz istasyonlarının tam kapasiteyle çalıştığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Depremin hemen akabinde ses aramalarında yoğunluk yaşanmıştır. İletişim altyapılarına yönelik talebin olağanüstü bir biçimde arttığı bu tür süreçlerde, vatandaşlarımızın data/internet üzerinden erişilebilen ses ve mesajlaşma uygulamalarını kullanarak görüşmelerini yapmalarını ya da SMS gibi alternatif iletişim kanallarına yönelmelerini tavsiye ederiz. Bununla birlikte, vatandaşlarımıza ücretsiz konuşma, SMS ve internet tanımlaması yapılmıştır."
BAKAN YERLİKAYA: HERHANGİ BİR CAN VE MAL KAYBI BULUNMAMAKTADIR
Yerlikaya, 5,9 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Malatya'da, Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan depremden, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Tunceli illerinin etkilendiğini vurgulayan Yerlikaya, "Depremin olduğu ilk andan itibaren ilk önce Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgiyi arz ettik ve hemen süratle valilerimizle irtibata geçtik." dedi.
Depremin hemen ardından ilgili tüm valiler, AFAD, jandarma, emniyet, büyükşehir, il, ilçe belediyeleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon halinde saha taraması başlattıklarını aktaran Yerlikaya, ilk etapta gelen ihbarlar üzerine saha taramaları yapıldığını, ardından diğer taramaların yürütüldüğünü anlattı.
Bakan Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin de süratle faaliyete geçtiklerini belirterek, "İki genel müdür, üç daire başkanımız Malatya ilinde, bir genel müdür ve iki daire başkanımız da Elazığ ilinde görevlendirildi." bilgisini verdi. Diğer illerde de hasar tespit komisyonlarının kurulduğunu söyleyen Yerlikaya, "Hem Malatya'da hem de Elazığ'da bugün bu an itibarıyla hasar tespitleriyle ilgili çalışma süreçlerimiz başlatıldı." diye konuştu.