Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, limon ihracatının 8 Nisan itibariyle durdurulmasına sert tepki gösterdi. Türkiye'de yıllık yaklaşık 6 milyon ton üretim yapan narenciye üreticilerinin feryadını duymayan iktidarın sorunları çözmek yerine daha da derinleştirdiğini vurgulayan Barut, "Çiftçiyi destekleyerek üretimi arttırmak, ihracatı büyütmek, ülke tarımı ve ekonomisini güçlendirmek yerine bir gece vakti aniden karar alıp limonda ihracatı yasaklayanların hiç vicdanı sızlamıyor. Yanlıştan derhal dönülmelidir" dedi.
"ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATMIYORLAR"
Türkiye narenciye üretiminin merkezi sayılan Doğu Akdeniz Bölgesi'nde geçen günlerde yaşanan zirai don felaketinin tarımsal üretime ve çiftçiye büyük bir darbe vurduğunu anımsatan Ayhan Barut, "Elleri nasırlı çiftçimizin binbir emekle ürettiği limon para etmezken, dalında çürüyüp yok olurken, üreticinin ocağı çökerken, milli servet olan limon ağaçları sökülürken çözüm için kılını kıpırdatmayanlar, üstelik bu yangını büyütenler şimdi limonda ihracatı yasakladı. Utanmaları olsa belki yüzleri kızarır ancak bunlar da o da yok. Çiftçiyi ve üretimi destekleseler, halkın rahat tüketimi için adım atsalar bunların hiçbiri yaşanmazdı. Yanlış yöntem doğru çözüm getirmez. Defalarca bunu denediniz, olan ülkemize, çiftçimize, tarımımıza ve halkımıza oldu. Yanlıştan dönün, ihracatı değil ithalatı yasaklayın" diye konuştu.
"YAZIKLAR OLSUN BÖYLE DÜZENE"
Yıllardır yaşanan sorunların çiftçiyi canından bezdirdiğini aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Toplumun tüm kesimleri gibi çiftçiyi de mağdur eden AKP iktidarı, yaşanan sorunları büyütmeye devam ediyor. Yıllardır ürünü para etmeyen, desteksiz ve sahipsiz bırakılan, borç batağına sokulan çiftçimizin sesini duyan olmadı. Mazottan gübreye, elektrikten suya, zirai ilaçtan tohuma tüm tarımsal üretim girdileri fahiş oranda zamlanırken, üreticinin ürünü para etmedi. Dalında kalan ürün çürüdü. Çiftçinin emeği, milli servetimiz yerlere döküldü, ağaçlar kesildi. Bir narenciye bahçesinin kurulumu ve verime oturması yıllar alıyor. Üreticinin ürünü dalında kalıp çürümeye terk edilirken, ağaçlar kesilirken tüketici de marketlerde ve pazarlarda limon, mandalina, portakal alamaz hale geldi. Çiftçi mağdur, tüketici mağdur. Bu kara düzenin sorumlusu iktidar ise çözüm üretmek yerine tarımı ve çiftçiyi yalnız bırakarak, ithalat sevdasıyla rant peşinde koşarak hareket ediyor. Yazıklar olsun böyle düzene. Limondan mandalinaya acilen tüm narenciye üreticisini destekleyin. Halkın ucuz ve uyguna tüketebilmesi için adım atın. İhracatı yasaklamak yerine yeni ihracat pazarları bulun. Tarımı ve üreticiyi ayağa kaldırın."