İlk albümü Zülfü Livaneli şarkılarından oluşan “Livaneli Şarkıları” adıyla 1988 yılında piyasaya giriş yapan, Rüzgar, Daha Gidecek Yolumuz Var ve Kıyamam sana adlı şarkılarla milyonları kendisine hayran bırakan sanatçı, aktivist ve çevreci Leman Sam, yarın IF Tepe Prime’da konser verecek. Saat 21.00’de başlayacak konserin biletlerine https://www.bubilet.com.tr/ankara/etkinlik/leman-sam-konseri adresinden ulaşılabilecek.

LEMAN SAM HAKKINDA

İstanbul'da, 22 Şubat 1951'de dünyaya gelen Leman Sam, Rumeli kökenli bir ailenin çocuğudur. Doğum adı Emine Leman Şenkan olan sanatçı, subay olan babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçirdi. Lise eğitimini Ankara'da tamamladıktan sonra tiyatro, mim, dans ve şan eğitimi aldı. 1967'de, yaşını büyüterek müzisyen Selim Sam ile evlendi ve bu evlilikten Şelale Şehnaz (d. 1971) ve Türkdeniz Şevval (d. 1973) adında iki kızı oldu. Çeşitli mesleklerde çalıştı; tercümanlık, jimnastik hakemliği, çiçekçilik ve steno dersleri verdi. 1978'de eşinden boşandıktan sonra müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladı.

1979'da İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sınavını kazanarak 1,5 yıl korist olarak çalıştı. Ardından İstanbul’un ünlü gece kulüplerinden Günay Restaurant'ta 11 yıl boyunca sahne aldı. Çok sayıda farklı dilde şarkı söyleyerek geniş bir repertuvar oluşturdu ve diplomatik konserler verdi. Portekiz Cumhurbaşkanı Mario Suarez ve Malezya Kralı gibi önemli isimlere konserler verdi. Ayrıca Sopot Festivali, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Derneği Konseri, Türkmenbaşı Aşkabad konseri ve Curaçao World Troubadour Festivali gibi etkinliklerde sahne aldı.

1988'de "Livaneli Şarkıları" adlı ilk albümünü yayımladı. Bunu 1990'da çıkan "Çağrı" albümü izledi. 1992'de "Ayak Sesleri" adlı albümünü çıkararak "Anladım" şarkısıyla popülerlik kazandı. "Eski Fotoğraflar" (1994) ve "İlla" (1998) albümlerinin ardından son albümü "Nereye Kadar"ı 2012'de yayımladı. Ayrıca, "Vizontele Tuuba" filminde Sam'ın hayatından esinlenilerek ona benzer bir karakter yer aldı.

Leman Sam, çevre, insan hakları ve hayvan hakları lehine yaptığı aktivite ve etkinliklerle tanınmaktadır. 2009 yılında "Barış İçin Sanat Girişimi" adlı inisiyatifin bir parçası olarak, demokratik açılım sürecine destek vermek amacıyla 282 sanatçı arasında yer aldı.

Sanatçı, Çernobil reaktör kazasının Türkiye üzerindeki etkileri konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinliklere katıldı. 2009 yılında, Çernobil'in 23. yılı anısına "Çernobil'i Unutma, Geleceğe Sahip Çık" başlığıyla Sinop'ta düzenlenen nükleer karşıtı mitingde konser verdi. 2013 yılında ise Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan eylemlere destek vererek, Twitter hesabından "Eğer bu millet seçimlerde bunların dersini vermez tekrar iktidara getirirse, bu güzelim toprakların yani Anadolu'nun sonu gelir." şeklinde bir paylaşımda bulundu. Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ı anarak, Twitter hesabında "Ağıt" şarkısını "Katledilen tüm çocuklara" başlığıyla paylaştı.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ