Muhammed Ali Yahşi
Mamak Belediyesi tarafından Gökçeyurt Mahallesinde kurulan, Ankara’nın ilk ve en büyük Lavanta Bahçesinde hasatın başlamasıyla birlikte sezonun son günleri yaşanıyor. Hasat tamamlanmadan önce bahçeyi ziyarete gelen Ankaralılar, bol bol fotoğraf çekip alanda bulunan salıncaklarda sallanarak lavanta bahçesinin tadını çıkarıyor. Şehir merkezine 36,4 kilometre mesafede yer alan lavanta bahçesindeki arı ve kelebeklerin varlığı da ziyaretçiler için güzel görüntüler oluşturuyor. Lavanta bahçesinin hemen yanında Mamak Belediyesi’nin işlettiği bir de kafe bulunuyor. Dileyen ziyaretçiler bu kafede, bir yandan yiyip içerken bir yandan da bahçenin manzarasının tadını çıkarıyor.
EMİNE ERDOĞAN’DA ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, üç gün önce lavanta bahçelerini ziyaret ederek köylü kadınların lavanta hasatına katılıp ve onlarla beraber hasat yaptı. Ziyaretini sosyal medya hesabında da paylaşan Emine Erdoğan, “Özenle yetiştirilen lavantaların nasıl çeşit çeşit şifalı ürüne dönüştüğünü ise tarlasında, ustalarından öğrendim” dedi.
MAMAK LAVANTA BAHÇESİNE NASIL GİDİLİR?
Mamak ilçesi Gökçeyurt Mahallesi’nde bulunan Mamak lavanta bahçesine gitmenin iki farklı yol bulunuyor:
Toplu taşıma ile gitmek için Ankara Spor Salonu önünden geçen 359 Numaralı EGO otobüsüne binip Gökçeyurt 1 Cami durağında inmek ve ardından yürümek gerekiyor. Özel araçla gitmek için ise aracınızla Turgut Özal 2 Bulvarı Samsun istikametinde ilerleyip 19 Mayıs Bulvarı’na bağlanmak ve ardından 25 saat fırının yanından Gökçeyurt Mahallesi’ne doğru sola dönmeniz gerekiyor. Dönüşün ardından takip edilen tabelalar lavanta bahçesine ulaştıracaktır. Ayrıca Mamak Belediyesi tarafından her salı ve perşembe günleri düzenlenen ücretsiz geziye katılarak da lavanta bahçesini ziyaret edebilmek mümkün. Bunun için 444 0 149 numaralı telefonu arayıp önceden isminizi yazdırabilirsiniz.
LAVANTA HAKKINDA
Lavanta,ballıbabagiller familyasına ait olan çok yıllık bir bitki türünü oluşturuyor. Mor ve mavimsi renklerde çiçekler açan lavanta bitkisinin kullanımı 3 bin yıl öncesine dayanıyor. Bir Akdeniz bitkisi olan lavanta, ülkemizde en çok Antalya, Muğla, Isparta, Mersin, İzmir ve İstanbul şehirlerinde yetiştiriliyor. Dünya genelinde ise Fransa, Bulgaristan, Çin ve Rusya lavanta yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alıyor. Geniş bir kullanım alanına sahip olan lavanta, özellikle de son yıllarda ülkemizin yükselen ekonomik değerlerinden birini oluşturuyor.
Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde hammadde olarak kullanılıyor.İlaç sanayisinde koku vermede, merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer alan lavanta, sanayide parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon, koku verici, kokulu banyo sabunu ve köpüklerin yapımında kullanılıyor.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.Lavanta ile elde edilen çayın, üst solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmaların, vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Yutma zorluğu ve boğaz şişkinliği olan kişilerinde çay ile iyi hissetmeleri mümkün oluyor. Uyku problemleri yaşayanların lavanta yağını boyun ve bilek bölgelerine sürülmesi, uyku sorunlarını çözmede yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda depresyon ve anksiyeteye karşı sakinleştirici bir etkisi bulunuyor.Lavanta, kozmetik alanında özellikle alerjik ciltler için doğal bir yöntem olarak kullanılabiliyor.