Dünya Çevre Günü, İsveç'in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor. Türkiye'de Dünya Çevre Günü, Çevre Haftası olarak 5-9 Haziran tarihleri arasında kutlanıyor. Çevre Koruma Haftası'nda da çevre bilincini artırmak ve çevre sorunlarına yönelik harekete geçmek için kitle iletişim araçlarında farkındalık oluşturup konu ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Uzmanlar denizlerdeki ve kıyılardaki kirliliğin her geçen gün arttığını söylüyor. Dünya Çevre Günü vesilesi ile ‘temiz deniz, temiz çevre’ konusunda devlet politikasının hayata geçirilmesi talep ediliyor.  

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından 2023 yılında yayınlanan raporda, sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika deniz buzu örtüsü ve buzulların geri çekilmesi konularında bir kez daha rekorlar kırıldığı belirtilmişti. Rapora göre, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, orman yangınları ve hızla yoğunlaşan tropikal siklonlar sefalet ve kargaşaya neden olarak milyonlarca insanın günlük yaşamını altüst etti ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba yol açtı. WMO raporu, 2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olduğunu ve küresel ortalama yüzey sıcaklığının sanayi öncesi temel değerin 1,45 °Celsius (± 0,12 °C belirsizlik payı ile) üzerinde olduğunu doğruladı. Bu, kayıtlara geçen en sıcak on yıllık dönem oldu.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI