Ebru APALAK  Ankara Mozaik Sanatı Derneği ile Ankara Kent Konseyi (AKK) Kale Çalışmaları Meclisi, Cumhuriyet’in 100. Yılı anısına AKK Sergi Salonu’nda 1 Haziran’da “Taşların Coşkusu” adlı karma mozaik sergi açtı. Ressam Devrim Erbil, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi eski müdürü Prof. Dr. Aydın Ayan da sergiye katıldı.

KÜRATÖR GÖZÜM: TAŞLA, TAŞLARI COŞTURMAYI BECERDİK

Anadolu Mozaik Sanatı Atölyesi kurucusu, yöneticisi ve mozaik sanatçısı Suna Poyraz Gözüm, sergi açılışında ilk konuşmayı yaptı. Eserleri sergilenen katılımcılara mozaik yapmayı öğreten Gözüm, “Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza erişmesini bileklerimizle, siz değerli dostlarımızla selamlıyoruz” dedi.

AKK Kale Çalışmaları Meclisi Başkanı ve serginin küratörü Ümit Yaşar Gözüm, Cumhuriyet’in kadim, mozaik sanatınınsa kadim bir sanat olduğunu kaydetti. Küratör Gözüm, “Bir kadim Cumhuriyet ama aynı zamanda da bu coğrafyaya has kadim sanatlardan biri olarak taşla, taşları coşturmayı becerdik. Çünkü gücümüzü aldığımız kaynak belliydi” diye konuştu.

“KURTULUŞUMUZ SANAT, BİLİM VE KÜLTÜRDEDİR”

Keçiören eski Belediye Başkan Yardımcısı ve kent tarihçisi İbrahim Terzioğlu, Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurduktan sonra sanatçıları Ankara’ya getirttiğini hatırlattı. Cumhuriyet’in 100. yaşında kültüre, sanata ve bilime değer vermek gerektiğini belirten Terzioğlu, “Kurtuluşumuz ancak sanat, bilim ve kültürdedir” dedi.

“KALE’Yİ ANKARALILARA AÇIK HAVA MÜZESİ OLARAK KAZANDIRACAĞIZ”

AKK Danışma Kurulu Üyesi, Ankara Kalesi Çalışmaları Meclis Başkanı Şevket Bülend Yahnici konuşmasında Ankara Kalesi’nin dışında ilk kez bir etkinlik yaptıklarını bildirdi. Sergi açılışına katılan vatandaşları Kale’ye davet eden Yahnici, Kale’de trafik, otopark gibi birtakım sorunların olduğunu kaydetti. Yahnici, yirmi yıldan beri sorunlarla “boğuştuklarını” belirtti. Ankara Kalesi’nin açık hava müzesi olacağı haberini “Kale’yi size, Ankaralılara bir açık hava müzesi olarak kazandıracağız” diyerek verdi.

“HAYDİ BİR MOZAİK ŞENLİĞİ COŞKUSUNU HEP BERABER YAŞAYALIM”

Sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun hem öğrencisi hem de asistanı olan ressam Devrim Erbil, serginin kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Bugüne kadar yüzlerce metrekarelik mozaik eserler üreten Erbil, “Mozaik ayrı bir tutkudur. Onu her köşede yan yana koymak, onu yaşamak, hissetmek çok özel bir duygudur” ifadelerini kullandı.

Mozaikle ilgili önerilerini de aktaran Erbil, şöyle konuştu: “Mozaik, büyük alanlar ister. Çünkü büyük alanlar çok sayıda seyirciyi kucaklar. Bu kucaklaşma, sanatla kucaklaşma ve bütünleşme demektir.”

Mozaik sanatçılarının iş birliği yapmalarını, sanatın kentin sokaklarına yayılması gerektiğini vurgulayan Erbil, “Haydi bir mozaik şenliği coşkusunu hep beraber yaşayalım” dedi.

ESKİ ÜRGÜP BELEDİYE BAŞKANI ÖDEMİŞ: TÜRKİYE’DE TAŞIN KIYMETİNİ TAM ANLAYAMADIK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Anadolu’da mozaik sanatının tarihinin arkeolojik dönemlere dek uzandığını kaydetti. Ürgüp eski Belediye Başkanlığı görevinde de bulunan Ödemiş, Ürgüp’te mozaik sanatı için yaptıklarına değinerek “Biz taşın kıymetini biliriz” dedi. Ödemiş, Anadolu’nun taşın kıymetini bilip bilmediğinden emin olmadığını söyledi. “Türkiye’de henüz bunun kıymetini tam anlayamadık” diyen Ödemiş, İtalya’da gezdiği mermer fuarından söz etti. Daire Başkanı Ödemiş, “taşın orada sanata dönüştüğünü” bildirdi. Cumhuriyet’in varlığında kültürün önemine dikkat çeken Ödemiş, “Biz bu ülkede varlığımızı, birliğimizi ancak kültürle sağlayabiliriz. Başka seçeneğimiz yok” ifadelerini kullandı.

“BU EKONOMİYİ AYAĞA KALDIRIRSAK CARİ AÇIK KAPANIR”

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, beş bin yıllık tarihiyle on uygarlığa ev sahipliği yapan başkenti, Cumhuriyet’in 100. Yılında dünya başkentleri arasında önde olmasını ve markalaştırmak istediklerini aktardı. Başkan Yılmaz, “Altı milyon nüfusumuzun iki milyonu kültür ve sanatla barışık yaşıyor. Bu dünyada birçok başkentte yok” dedi. Ressam Erbil’den “fırçasını ve vizyonunu Ankara ile buluşturmasını” talep eden Yılmaz, kentin hikâyesini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini bildirdi.

Ankara Ticaret Odası’nda Başkan Vekilliği görevini de sürdüren Yılmaz, kültür-sanatın turizmden güçlü olduğunu dile getirdi. Kültür-sanat ekonomisinin canlandırılması durumunda câri açığın kapanacağını iddia eden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Kültür-sanat ekonomisi, ithal ikâme olmayan bir ekonomidir. Turizmden bile güçlüdür. Dolayısıyla kültür-sanat içinde ithalat yapmıyorsunuz. Bir maliyetiniz yok. Tamamı bu toprakların kaynağı olarak kalıyor. Bu ekonomiyi ayağa kaldırırsak câri açık kapanır”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcı sanatçılara sertifikaları takdim edildi. On üç eserin yer aldığı “Taşların Coşkusu”, 10 Haziran’a kadar sürecek.

Editör: Sezer Ç.