Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla bir araya gelen Çelik, iki bölgenin küçükbaş hayvancılıkta önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Çelik, “2024 yılı haziran ayı itibarıyla küçükbaş hayvan varlığımızın yüzde 44’ü Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizde bulunmaktadır. Bu da göstermektedir ki bu bölgelerimiz ülkemiz genelinde küçükbaş hayvancılığın merkezi konumundadırlar. Doğu Anadolu Bölgemizde Van, Güney Doğu Anadolu Bölgemizde ise Şanlıurfa küçükbaş hayvancılığın lokomotifi durumundadır. Ülke genelindeki 54 milyon küçükbaş hayvanın 14,5 milyonu Doğu Anadolu, 9 milyonu ise Güney Doğu Anadolu Bölgemizde olmak üzere 23.6 milyonu bu bölgelerimizde yer almaktadır. Dolayısıyla bu bölgelerimizde yer alan tüm illerimiz küçükbaş hayvancılık açısından son derece önemli bir yere sahiptir ve sektörün bu bölgelerde daha güçlü bir konuma getirilmesi için çalışmaların daha fazla yoğunlaştırılması gerekmektedir” dedi.

Nüfus başına bir küçükbaş hedefliyoruz

Genel Başkan Çelik, ülke genelinde küçükbaş hayvan sayısındaki artışta Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı hayvancılık politikalarının etkili olduğuna dikkat çekerek “Ülkemiz tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır. Doğal ve sağlıklı beslenme açısından tüm insanlarımızın küçükbaş hayvan et ve süt ürünlerini bol miktarda tüketmesi güçlü nesiller için en güzel reçetedir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın sektörümüz için belirlediği nüfus başına bir küçükbaş hedefi var. Bu hedefe ulaşmak için Bakanlığımızla birlikte büyük bir azimle üretimin artırılmasına gayret edeceğiz” dedi.

Çoban bulamamak büyük sorun

Çelik, küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarının başında çoban sorunu geldiğini ifade ederek “Ülkemiz genelinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizde de en önemli sorunumuz çoban bulamamak sorunudur. Çoban sorununa acilen çözüm getirilmeli ve bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca müştereken yürütülen çalışmalar biran evvel sonuçlandırılmalıdır. Diğer taraftan İl Tarım ve Orman Müdürlüklerimize yeterli miktarda kulak küpesinin zamanında ulaşmaması nedeniyle bazı illerimizde küpeleme çalışmalarının yavaş ilerlediğini görmekteyiz. Dolayısıyla yetiştiricilerimizin desteklerden dolayı mağduriyet yaşamamaları için küpeleme çalışmalarının hızlandırılması önem arz etmektedir” dedi.

Hayvancılıkta yeni destekleme modelinin bu yıl hayata geçmesinin sektöre yeni bir heyecan katacağını vurgulayan Çelik, “2006 yılından bu yana verilmekte olan anaç koyun keçi desteği yeni destekleme modeli ile kuzu ve oğlak desteğine dönüştürüldü. Yetiştiricilere, yıl içinde işletmede doğan aşıları yapılmış oğlak ve kuzularına 2024 yılı için hayvan başına 200 TL temel destek ödemesi verilmesi yanında en fazla 100 başa kadar anaç koyun-keçi hayvan varlığına sahip yetiştiricilere, oğlakları ve dişi kuzuları için de ayrıca hayvan başına 200 TL ilave destek verilmesi sektöre yeni bir heyecan katmıştır. Ayrıca kadın yetiştirici veya 41 yaşından gün almamış yetiştiricilere, doğan oğlak ve dişi kuzuları için hayvan başına 140 TL, birinci derece tarımsal örgütlere üye yetiştiricilerin kuzu ve oğlakları için ilave 40 TL destek ödenecek olmasını önemsiyor ve bu desteklerin sektörümüze yeni bir heyecan ile daha güçlü hale getireceğine, daha ileriye götüreceğine ve hayvan sayımızı artırmada etkili olacağına inanıyoruz” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU