Savunma Sanayi Destekleme Fonu için iğneden ipliğe katkı payı alınacak düzenleme TBMM’ye sunuldu.

Hükümet akşamüzeri Savunma Sanayii ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 12 maddelik Kanun Teklifi ile yeni vergiler getirdi. Bu kapsamda limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 lira Savunma Sanayi Destekleme Fonuna katkı payı alınacak.

Düzenleme ile yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılması için enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etki yatırım dönemi süresince ertelenecek. İşletme döneminden itibaren kar zarar hesapları ile ilişkilendirilmesi sağlancak. Yapılacak yatırımlar desteklenecek.

Tasfiye ve iflas hallerinde şirketler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarının 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarını vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate almamaları sağlanacak.

Motor silindir hacmi 100 santimetre küpün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınıyor. Buna ilişkin vergi tarifesi getiriliyor.

Savunma sanayinin desteklenmesi ve güçlendirmesi amacına matuf olmak üzere; Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden damga vergisi tutarı (yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisi tutarının yarısı) kadar, Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 TL Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar, sıfır araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, ikinci le araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL, olmak üzere maktu tutarlarda Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınacak.

3621 sayılı Kıyı Kanununa hüküm eklenerek belirlenen alanla sınırlı olmak üzere organize sanayi bölgesi kurulmasına imkan sağlanıyor.

Askeri amaçla kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtları (drone) ile özel tüketim vergisi matrahı 5 bin lira ve üzeri olan kol saatleri özel tüketim vergisi kapsamına alınıyor. 

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU