Muhammed Ali YAHŞİ
Yenimahalle Belediyesi’nin el emeği ürünlerini kazanca dönüştürmek isteyen üreticiler için organize ettiği 'Köylü ve El Emeği Pazarı' yedi yıldır kurulmaya devam ediyor. 18 Temmuz’dan itibaren her Salı Batıkent Semt Pazarı ve her Perşembe Yenimahalle Kapalı Semt Pazarı’na kurulacak pazara gelen olan üreticiler, yetiştirdikleri sebze ve meyveleri, el işi ürünlerini aracısız bir şekilde satarken vatandaşlar da uygun fiyata alışveriş yapmaya devam edecek.
ARACI YOK, KOMİSYONCU YOK
Çiftçi Hüseyin Aydoğan, ürettiği sebze ve meyveleri pazarda kurduğu tezgahta satıyor. Kendi ürettiği ürünleri satmaktan çok memnun olduğunu aktaran Aydoğan, “Kendi ürünümü kendim satıyorum, aracı yok komisyoncu yok, ürünümü tüccara versem benden istediği paraya alıp, şehirde istediği paraya satacak. Tarlamda toptan 20 liraya sattığım sivri biberi, tüccar üzerine kar koyup şehirde 30 liraya satıyor. Yenimahalle Belediyesi’nin katkısıyla açılan bu pazarda ürünümü aracısız 25 liraya satıyorum, vatandaş da yararlanıyor” dedi. Ankaralı çiftçi, geçtiğimiz aylarda yaşanan yoğun yağışlardan dolayı üreticinin de olumsuz etkilendiğini ve yağışların, ürünlerin verimini düşürerek fiyat artışına sebep olduğunu söyledi.
ÇİFTÇİ, YAKIT FİYATLARINDAN DERT YANDI
Kazan’da çiftçilik yaptıklarını belirten Erdal ve Hatice Atçeken çifti de Köylü ve El Emeği Pazarı’nda ürettikleri ürünlerin satışını yapmakta. Pazarın bu yıl da kurulmuş olmasından mutluluk duyduklarını söyleyen çift, artan mazot fiyatlarından ve tarlalarında çalıştıracak eleman bulamamaktan şikayetçi. Artan üretim maliyetleri ile birlikte yakıta gelen zamlardan şikayetçi olan Erdal Atçeken, “Tarladan sıfır maliyetle ürün alsam, pazar yerine getirmem bana 300 Türk Lirası’na mal olur. Mazot fiyatları çok arttı, şurada 3-5 kasa ürün satsam anca yakıtı karşılarım” diyerek artan akaryakıt fiyatlarından dert yandı. Hatice Atçeken ise tarlada çalışacak eleman bulamamaktan şikayetçi. “Bu devirde herkes memur olmak istiyor, tarlamızda çalıştıracak insan bulamıyorum. Bu gidişle gelecek nesil çiftçilik yapamaz. Okuyan torunlarım var, domatesin nasıl yetiştiğini bilmiyorlar çünkü onlar yokluk görmedi. Çocuk yokluğu görecek, ekerek biçerek de eğitim alacak. Bir yandan üretecek, bir yandan okuyacak” dedi.
PAZAR YERİNİN DEĞİŞMESİNDEN ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE ŞİKAYETÇİ
Son altı yıldır Batıkent Kapalı Pazar Alanı’nda kurulan Köylü ve El Emeği Pazarı’nın bu yıl yeri değiştirildi. Yapılan değişiklikten üretici de tüketici de memnun olmadı. Güdüllü üretici çift Aynur ve Ali Akdoğan, yıllardır aynı pazar yerinde satış yaptıkları için müşteri ile birbirlerine alıştıklarını ve kendilerini tanıyan müşterilerin hep onlardan alışveriş yaptıklarını söyledi. Pazara alışverişe gelen müşteri Şükriye Kaplan ise pazar yerinin eski konumundayken hem üretici hem tüketicinin mutlu olduğunu, şu anki konumun ise merkezden uzakta olduğunu ifade etti. Kaplan “Eğer ihtiyaç varsa buraya da bir pazar kurulsun ama biz eski pazar yerinde altı sene alışveriş yaptık hem alıcı hem satıcı memnunduk, biz eski pazar yerimizi istiyoruz” görüşlerini dile getirdi.