Bu kapsamda araştırmalara göre, esnek yan haklar programları şirketlere yüzde 60 oranında maliyet tasarrufu, verimlilikte de yüzde 50 artış yaratıyor.
İşletmelere çalışma yaşamı ve insan kaynakları konularında danışmanlık hizmeti veren Can Suntay, sağlık sigortası, bireysel emekliliğin yanı sıra, kişisel ihtiyaçlarına yönelik esnek seçeneklerin sunulmasının sadece çalışan memnuniyetini artırmakla kalmadığını, şirketlerin maliyetlerini yüzde 60 oranında azaltarak verimliliği artırdığını dile getirdi.
Çalışan bağlılığı ve memnuniyetinde yarı yarıya artış oluşuyor
Can Suntay, esnek yan hakların çalışan bağlılığını artırmadaki rolünün birçok araştırma tarafından da desteklendiğine dikkat çekerek, esnek yan haklar sayesinde, çalışanların şirkete olan aidiyet duygusunun yüzde 30 oranında arttığını kaydediyor. Ayrıca, ücret ve yan haklar politikasına bağlı memnuniyetin yüzde 50 oranında yükseldiğini tespit ettiklerini dile getirdi.
İşten çıkışları yüzde 25 oranında düşürdü
İşverenlerin çalışanlarının sadakatini artırarak, işe alım süreçlerinde de büyük avantaj elde ettiğini gösterdiğine dikkat çeken Suntay, “Çalışanlar, kendilerine uygun esnek yan haklar sunulduğunda, işyerine daha bağlı hale gelirler ve bu da uzun vadede işten çıkış oranlarını önemli ölçüde düşürür” dedi.
Esnek yan haklar uygulaması küresel piyasalarda da yükseliyor
Esnek yan haklar, yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde de hızla yayıldığını anlatan Suntay, özellikle Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş bölgelerde, şirketler çalışanlarına daha esnek bir çalışma hayatı sunarak, sürdürülebilir iş modelleri oluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor. Can Suntay, "Dünyada birçok büyük şirket, esnek yan haklar uygulamalarıyla çalışanlarının memnuniyetini ve bağlılıklarını artırarak rekabet avantajı elde ediyor. Bu trend, Türkiye’de de giderek daha fazla şirket tarafından benimseniyor” ifadelerini kullanıyor.