Arslan, 2024-2025 kış dönemi öncesinde Türkiye’deki 21,5 milyon abonenin, doğal gazın evlerinde ve işyerlerinde güvenle doğal gaz kullanabilmesi için abonelerin uygulaması gereken bazı tedbirlerin bulunduğunu, basit önlemler ve periyodik kontrollerle abonelerin can ve mal güvenliğini korumasının mümkün olduğunu belirtti.

“Baca gazı ölümlerin en büyük sebebi”

Bazı evlerde onaylı projeye aykırı iç tesisatta tadilat yapıldığını gördüklerini aktaran Arslan şu uyarıları yaptı:

“Banyo, yatak odası veya kapalı balkonlara yakıcı cihazların yerleştirildiğine şahit oluyoruz. Balkonu camla kapatan birçok evde cam pencereyi kesmeyip bacanın balkon içeride bırakıldığı, Camlı balkonlarda bacaların dışarıya sabitlemeden serbest şekilde dışarı çıkarıldığı, Üst katlardan kilim, halı silkeleme veya düşen nesnelerle sabitlenmemiş bacaların yerinden oynadığı görülmektedir. Bu durumlar nedeniyle ev içine sızan baca gazından korbonmonoksit zehirlenmesiyle ölümlü kazalara sebep olabilmektedir. Baca çıkışlarının bağlantılarının çok dikkatli yapılması gerekiyor. Bacanın, dışarıdan yük binmesiyle bağlantı yerinden oynaması halinde atık gazın evin içine dolması büyük risk oluşturuyor. Bu bağlantıların kullanıcı tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Yakıcı cihaz bacalarının çıkışının cam balkon gibi kapalı alanlarda değil, mutlaka açık havada ve ev ortamı dışında olması gerekiyor.”

Yetkili cihaz servisi ile sözleşme yapın

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan’dan bir başka önemli uyarı ise kullanıcıların sözleşme yaptıkları firmalarla ilgili oldu. Bu kapsamda kullanıcıların yetkili cihaz servisiyle sözleşme yapmalarını ve yetkili servis haricinde hiçbir firmaya işlem yaptırmamalarını belirten Arslan, “Doğal gaz yakıcı cihazları ve atık gaz çıkışı baca ekipmanları bir bütün olarak satılıyor. Dağıtım şirketleri doğal gaz tesisatının onaylı proje uygunluğunu ve tesisatın sızdırmazlık testinin kontrolünü yapmaktadır. Yakıcı cihazlar (kombi, şofben, sona vb.) ve baca ekipmanları ilgili markanın servisleri tarafından monte edilmekte ve devreye alınmaktadır. Aksi halde ilgili marka garanti vermemektedir. İlgili marka servisi baca montajında birleştirme yerlerini düzgün sabitlemediği taktirde bacadan sızan karbondioksit ölümlü kazalara sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Periyodik bakım önem arz ediyor

Türkiye nüfusunun yüzde 80’i doğal gaz kullandığını hatırlatan Arslan, günlük hayatta kullanılan tüm mekanik araç, ekipmanın nasıl bakımlarının yapılması gerekiyorsa, doğal gaz tesisatlarının ve bacaların da kış öncesinde periyodik bakımlarının yapılması gerektiğine işaret etti.

“Bağlantı elemanları iyi takip edilmeli”

Cihaz bağlantılarında kullanılan esnek bağlantı elemanları (ocak, kombi ve soba bağlantılarında kullanılan flex elemanlar) zaman içinde kırılma, yırtılma gibi sebeplerle sızdırma yapabildiğini anlatan Arslan, “Bu bağlantıların kontrol edilmesi ve üzerinde yazan son kullanma tarihi geçenlerin yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Tüm bu bakım, onarım, malzeme değişimi ve temizlik gibi süreçlerin yetkili firmalara yaptırılması gerekmektedir. Yeni nesil doğal gaz yakıcı cihazları güvenlik esaslıdır. Çaydanlık veya yemek taşmasıyla ocak alevi söndüğünde cihazın otomatik olarak kapanma özelliğine sahip olması çok önemlidir. Otomatik kapanmayan eski nesil cihazların kullanılmaması gerekiyor. Bu tip cihazlar ve esnek bağlantıların eskimesi nedeniyle oluşan kaçaklar patlama riski oluşturmaktadır” dedi.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU