Ebru APALAK

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün başlayan bütçe görüşmelerinin ardından Genel Merkez'de bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “emek karşıtı bütçe” diye tanımladığı 2024 Yılı Merkezî Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine ilişkin önümüzdeki günlerde emek örgütleriyle yapmayı planladıkları programı kamuoyuna duyurdu. KESK, tüm Türkiye’de 15 Kasım'da kitlesel basın açıklamaları yapacak. Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile işyeri ve kentlerde 27 Kasım- 1 Aralık tarihleri arasında alan etkinlikleri düzenleyecek. İstanbul’da 2 Aralık’ta emek ve demokrasi güçleri ile bölge mitingi, diğer şehirlerde de yerel örgütlerle eylem ve etkinlikler yapacak. Taleplerinin karşılanmaması durumunda kasım ya da aralık ayında bir günlük hizmet üretmeme eyleminin yapılması için çalışma yürütecek.

“YEM ‘RASYONEL’ DİYE CİLALANIP YUTTURULMAK İSTENİYOR”

Eş Genel Başkan Bozgeyik, konuşmasında AK Parti iktidarının halka “Ekonomi büyüyor, istihdam sürüyor” diye propaganda yaptığını kaydetti. İktidarın seçimlerden önce vatandaşlara verdiği sözleri unuttuğunu belirten Bozgeyik, “Verilen sözler unutulmuş, seçimi kazanmak için halka, emekçilere verilen ne varsa fazlası ile geri almak için düğmeye basılmıştır” ifadelerini kullandı.

Hükümetin Eylül’de Orta Vadeli Program, 16 Ekim’de 12. Kalkınma Planı, 20 Ekim’de ise Merkezî Bütçe Kanun teklifini açıkladığını hatırlatan Bozgeyik, “Aslında bütçe sürecinin önce önümüzdeki beş yılı kapsayan Kalkınma Planı’nın açıklanması ile başlaması, ardından önümüzdeki üç yılı kapsayan Orta Vadeli Programın açıklanması, en son 2024 yılı bütçe yasa teklifinin parlamentoya sunulması ile işletilmesi gerekiyordu.” dedi. Söz konusu üç belgeyle hükümetin emeğiyle geçinen halka bir "Bermuda Şeytan Üçgeni" kurduğunu” dile getirdi. Bu üçgenin merkezinde Yeni Ekonomi Modeli’nin (YEM) yer aldığını söyleyerek, “Başta çalışanlar olmak üzere tüm halka daha fazla yoksulluk ve işsizlik dayatan YEM hepimize ‘rasyonel’ diye cilalanıp yutturulmak istenmektedir.” dedi.

Faizlerin düşürüldüğü önceki modelde hayat pahalılığının arttığına dikkat çekerek, “gelirlerin eridiğini, ücretlerin buharlaştığını” söyleyen Bozgeyik, buna dair şöyle konuştu:

“İktidar bu buharlaşmayı seçim öncesinde ağızlara sürülen bir parmak balla kısmen durdurmuştu. Ancak daha önce cebimizde olan el, seçimler sonrası geçilen YEM ile boğazımıza sarılmaya çalışmaktadır.”

KESK'İN BÜTÇE TALEPLERİ NELER?

Bozgeyik, Konfederasyon'un "halktan ve emekten yana bir bütçe" için mücadele ettiğini belirterek, KESK'in bütçeyle ilgili taleplerini şöyle aktardı:

-Bütçe hakkımızın önündeki engeller kaldırılmalı,

-Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmeli,

-Kamu hizmetleri ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay arttırılmalı,

-Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmeli,

- Engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmeli, engelli hizmetleri için ayrılan bütçe payı arttırılmalı, kamuda engelli istihdamı arttırılmalı,

-Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı,

-Toplumun en zengin yüzde birlik kısmının milli gelirin yüzde 54’üne el koyduğu, geri kalan yüzde 99’un payına ise milli gelirin sadece yüzde 46’sının düştüğü adaletsiz tabloya son verilmesi için belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmalı,

-Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmeli,

-Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi verilmeli.

Editör: Ezgi Bardakçı