Ebru APALAK
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 11 Aralık’ta Meclis Genel Kuruluna sunulacak bütçe teklifinden önce tüm vatandaşlar için “emekten yana, demokratik halk bütçesi” talebiyle İstanbul ve Diyarbakır’da miting düzenledi. Birçok kentte ise eylem yaptı.
“SOSYAL DEVLET SADECE ANAYASAMIZDA KALDI”
KESK Ankara Şubeler Platformu başkentte bugün basın açıklaması düzenledi. KESK 10. Dönem Yürütme Kurulu adına açıklamayı Mukaddes Anğay okudu. AK Parti iktidarının 2023 yılına ilişkin kişi başına düşen milli gelir, işsizlik ve enflasyona dair vaatlerine karşın vatandaşların gün geçtikçe yoksullaştığını belirten Anğay, şöyle konuştu:
“Halkın ezici çoğunluğunun açlığa, yoksulluğa, işsizliğe itildiği koşullarda anayasasında sosyal devlet yazan bir devlet ne yapar? İşsizler için istihdam sağlar. Vatandaşının yaralarını sarar, alım gücünü arttıracak politikaları hayata geçirir. Bunun en önemli aracı ise devlet bütçeleridir. Bütçelerde tercih halktan yana kullanılır. Ama ne yazık ki sosyal devlet çok uzun süre önce sadece anayasamızda, kâğıt üstünde kaldı.”
KESK, BÜTÇE TALEPLERİNİ YİNELEDİ
Anğay, 2024 bütçe kanun teklifinde halkın değil sermayenin taleplerinin karşılandığını söyleyerek, vatandaşlara “Bu bütçeyi kabul ediyor musunuz?” diye sordu. KESK’in bütçe teklifini kabul etmediğini belirterek, taleplerini tekrarladı.
-Bütçe hakkımızın önündeki engeller kaldırılmalı,
-Vergide adalet sağlanmalı,
-Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılması, tasfiyesi ve özelleştirme soygununa son verilmeli,
-Kamu hizmet ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılmalı,
-Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmeli,
-Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanakları sağlanmalı,
-Eğitimin her kademesindeki çocuklar için bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmeli,
-Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmeli,
-İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırının üzerinde ücret verilmeli,
-Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan pay arttırılmalı, kamuda engelli istihdamı arttırılmalı,
-Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi verilmeli.