Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gece yarısı eşzamanlı yaptıkları açıklama ile kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile kart borcundaki asgari ödeme tutarı yapılandırdılar.

Bu kapsamda merkez bankasının Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranlarına ilişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için yapılandırma kararı ise BDDK’nın internet sitesinde gece yarısı yayımlandı.

BDDK’nın sitesinde yayımlanan kararda “Finansal istikrarın sağlanmasına yönelik atılan koordineli makro ihtiyati adımlar çerçevesinde” ifadesi kullanıldı. Buna göre, dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarında mevcut borç bakiyeleri kart sahipleri tarafından talep edilmesi halinde en fazla 60 ay yapılandırılabilecek. Kredi kartının yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödeninceye kadar banka kartın limitini artıramayacak.

Kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 20’si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Böylece ödenmesi gereken asgari tutarın limiti 50 bin liranın altında olan kartlarda dönem borcunun yüzde 20’si, 50 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 40’ının ödenmesi şartı getirildi.

İhtiyaç kredilerinde anapara veya faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla geciken borçlarda, borçlu tarafından bu karardan itibaren 1 yıl içerisinde talep ederse, ilave kredi olmadan en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek.

Merkez Bankası’nın kararına göre, ihtiyaç kredileri anapara ve faizTCMB de bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı.

İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekiyor.

BDDK’nin adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.

Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU