ONKODAY ve Kanserle Dans Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen "Duyguların Yolculuğu" Projesi, kanser tedavisi gören hastaların duygusal süreçlerini görünür kılarak, tedavi süreçlerinde insan odaklı bir yaklaşım benimsenmesinin önemini vurguluyor.
ONKODAY ve Kanserle Dans Derneği, kanserle mücadele eden hastalar için anlamlı bir iş birliğine imza attı. “Duyguların Yolculuğu” isimli proje kapsamında, kanser tedavisi gören hastaların teşhisten tedavi sonrasına kadar yaşadığı duygusal değişimler, hasta içgörüleri alınarak yapay zeka teknolojisi aracılığıyla görselleştirildi. Elde edilen bu etkileyici görsellerin sergi salonlarında ve hastanelerde sergilenmesinin yanında psikologların psikoonkoloji alanında eğitimlerine de destek verilecek. Proje ile kanser hastalarının yaşadıkları duygusal sürecin sağlık profesyonellerine ve topluma daha iyi anlatılması; bu doğrultuda kanser tedavisinde insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi hedefleniyor.
“KANSER HASTA VE YAKINLARININ DUYGUSAL DESTEĞE İHTİYACI VAR”
Projenin lansmanı kapsamında Ankara’da düzenlenen basın toplantısında konuşan ONKODAY Başkanı Füsun Önen, kanserle mücadelede multidisipliner yaklaşımın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Kanser hastalığı ile mücadelede fiziksel tedavinin yanında duygusal desteğin, tedavinin iki ayağından biri olduğuna inanıyoruz. Hastaların ve hasta yakınlarının geçtikleri zorlu yolda daha fazla duygusal desteğe ihtiyaçları var. Bu doğrultuda onkoloji hasta derneklerinin hasta ve yakınlarına yönelik bu tür değerli ve fayda yaratan projeler üretmesini kıymetli buluyoruz. ‘Duyguların Yolculuğu’ isimli projemizle hastaların duygusal ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını ve toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. "
“BU PROJE, DAYANIŞMAYI VE EMPATİYİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR”
Kanserle mücadelede psiko-sosyal desteğin kritik önem taşıdığını belirten Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ise şöyle konuştu: “Kanser hastalarının tedavi süreçlerinde yalnızca fiziksel değil, duygusal dayanıklılığa da ihtiyaçları var. Bu proje, yalnızca hastalar için değil, onların yakınları, sağlık uzmanları ve toplumun her kesimi için de bir rehber niteliği taşıyor. ‘Duyguların Yolculuğu’, bu zorlu sürecin farklı evrelerinde empatiyi, desteği ve dayanışmayı artırmayı hedefliyor” şeklinde konuştu. Gürkan, proje kapsamında yapılacak eğitimlerin, psiko-onkoloji alanındaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.
HER YIL 200 BİN KİŞİ KANSER TANISI ALIYOR
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, Türkiye’de ve dünyada kanser hastalığının mevcut durumunu aktardığı konuşmasında, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Ne yazık ki bu sayı, küresel ölçekte her geçen yıl artış gösteriyor. Üstelik kanser artık yalnızca ileri yaş gruplarında değil, genç yaş gruplarında da sıkça görülüyor. Bu durum, yalnızca medikal değil, duygusal ve psikososyal açıdan da bir mücadeleyi gerektiriyor. Bu proje, kanserle mücadelede daha bütünsel bir yaklaşım geliştirmemize olanak sağlayacak” ifadelerini kullandı.
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATALIM
Toplantıda yaptığı konuşmasında tedavilerdeki olağanüstü gelişmeler sayesinde yaşayan kanserli hasta sayısının arttığını belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkkan Evrensel, bu durumun tedavi ve destek ihtiyacını da artırdığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Kanser tedavisinde güncel imkanlara erişim ne yazık ki her ülkede eşit değil. Kanseri önlemenin en etkili yolları, kanserojen maddelerden uzak durmak ve tarama tetkikleri ile erken tanı sağlamaktır. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, bu alanda hizmet veren erken tanı merkezleri ile hekimlerin uyarılarına kulak verelim ve kanserden korunmak için gerekli adımları atalım.”
KANSER HASTALARI ÇOĞU ZAMAN DUYGULARINI SAKLAMA EĞİLİMİ GÖSTERİYOR
Projeye destek veren Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak ise konuşmasında kanser hastalarının duygularını saklama eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, “Hastaların teşhis anından itibaren yaşadığı duygusal değişimler, tedavi süreçlerindeki motivasyonlarını doğrudan etkiliyor. Öte yandan hastalar çoğu zaman aile bireylerinin yanında duygularını rahatça belli edemiyor. Bu nedenle 'Duyguların Yolculuğu', bu süreçleri daha iyi anlamamıza ve sağlık profesyonellerinin hastalarla daha etkili bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olacak” dedi.
Kanser hastalarına yapay zeka duygusu
Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKODAY) ve Kanserle Dans Derneği, kanserle mücadele eden hastalar için anlamlı bir iş birliğine imza attı. Kanser tedavisi gören hastaların teşhisten tedavi sonrasına kadar yaşadığı duygusal değişimler, hasta içgörüleri alınarak yapay zeka teknolojisi aracılığıyla görselleştirildi.
Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI
Yorumlar