Muhammed Ali Yahşi
Bu yıl, üçüncüsü düzenlenen Geleneksel Kahve Festivali, Ragıp Tüzün Parkı’nda gerçekleşiyor. 17 firmanın stant açtığı festivalde, başkentiler, bir yandan çeşitli kahveleri tadarken bir yandan da nitelikli kahve pişirme teknikleri, filtre kahve yapmanın püf noktaları gibi merak edilenleri öğrenme fırsatı buluyor. YENİMEK Keman Korosu, Yenimahalle
Belediyesi Gençlik Korosu ve Yenimahalle Belediyesi Kent Orkestrası’nın konser vereceği festivale katılanlar, alanda yer alan ebru, cam, pasta ve kurabiye atölyelerinden de faydalanabiliyor.
Kahve tutkusu uzman yaptı
Yenimahalle Belediyesi’nin daveti ile festivale katılan Youtuber Arda İnal, katılımcılara kahve pişirmenin niteliklerini uygulamalı olarak anlattı. 16 yıldır her gün en az bir litre kahve içtiğini belirten İnal, kahve tutkusunun artık uzmanlığa dönüştüğünü söyledi: “İstisnasız her gün 1 litre kahve içince iş tüketicilik boyutundan, önce koleksiyonerliğe, ardından tadımcılığa ve son olarak uzmanlığa evriliyor.”
Farklı ortamlarda da kahve üzerine çeşitli eğitimler verdiğini aktaran Youtuber, filtre kahvenin sağlık açısından yararlı ancak granül kahvenin uzun vadede zararlı olduğuna dikkat çekti: “Takipçilerime, ‘Yabanperest’ adlı kanalımda granül kahveyi neden tüketmemeleri gerektiğini, filtre kahve yani çekirdekten öğütülmüş taze kahveyi neden tüketmeleri gerektiğini anlatıyorum. Çünkü filtre kahve günde iki ya da üç bardak tüketildiğinde sağlığa çok faydalı iken, granül kahve uzun vadede sağlığa zararlı olabiliyor’ diyerek sözlerini tamamladı.
‘Evliyaoğlu Kahve Evi’ adına stant açan Kenan Özkazanç ise lezzetli bir Türk kahvesinin sırrını paylaştı. Püf noktasının pişirme yönteminde saklı olduğunu ifade ederek, kahvenin pişirilirken kaynatılmaması gerektiği, her kaynama derecesinin kahvenin tadını değiştirdiğine dikkat çekti.
Kahve severlere kaliteli Türk kahvesi tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Kaliteli Türk kahvesinin deniz seviyesinin 2 bin 500 metre üzerindeki bölgelerde yetiştiği kahve çekirdeklerinden elde edildiğini belirten kahve üreticisi, ‘Bu seviyenin altında yetişen kahve çekirdeği, Türk kahvesi olamaz; ancak espresso, granül kahve gibi kahveler için kullanılmalıdır’ dedi.
Dolarla alıp Türk lirası üzerinden satıyoruz
Geleneksel kahve festivaline ilk defa katılan Casvaa Kahve temsilcisi Salih Babür, firmaların kahve çekirdeklerini dolar kuru üzerinden ithal ettiklerini bu yüzden
çekirdek fiyatlarında günlük değişimlerin olduğunu belirtti. Babür, “Ürünlerimizin hammaddesi dolarla bize geliyor ve biz bu ürünleri Türk lirasına çevirip Türkiye pazarında satıyoruz. Ürettiğimiz kahveleri de ihraç ediyoruz. Sonuçta o ihracat bizi ayakta tutuyor” ifadelerini kullandı.