Adalet Bakanı Yılmaz Tunç atarından çalışmalarında sona gelindiği belirtilen 9. Yargı Paketi’nin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. Pakette yer alan maddelere ise muhalefet kanadından tepkiler yükseliyor. Son olarak Eşitlik için Kadın (EŞİK) Platformu üyesi kadınlar da paketin içeriğine tepki gösterdi. Mülkiyeliler Birliği’nde bir araya gelen EŞİK üyesi kadınlar, “Bizler kimseye sormadan kapalı kapılar ardında, yargı paketleriyle, torba yasalarla, genelgelerle, hukuksuz kararlarla, hakları ve hayatlarına kastedilen milyonlarız. Artık hiçbirimizi ‘aileyi koruma’ masallarına inandıramazsınız. Çünkü kadınları ve çocukları şiddete karşı koruyan yasaları bir bir yok edenler, mevcut yasaları ve Anayasa’yı uygulamayanlar hiç kimseyi koruyamazlar” açıklamasını yaptı.

‘MECLİS’E GELMEDEN GERİ ÇEKİLMELİ’

Açıklamada, kamuoyuna yansıdığı kadarıyla paketin 38 maddesinin bilindiği ancak Bakan Tunç’un taslağın 62 madde olduğunu söylediği anımsatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

“Kamuoyuna sızdırılan 38 madde hakkında bir fikrimiz var ama, kalan 24 maddenin hangi konularda olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmadı, yapılmıyor.

Medeni Yasa’dan 6284 sayılı şiddet yasasına, ceza yasasından infaz yasasına kadar birçok temel yasada değişikliği 38 maddelik haliyle aynı torbaya tıkıştıran yasa teklifi ile iktidar, bir yandan tekrar tekrar suç işleyenlere af getirmeye çalışırken, diğer yandan ‘etki ajanlığı’ adı altında yeni bir suç icat etmeye de çalışıyor.

Kamuoyuna sızdırılan haliyle bu taslak Meclis’e getirilmeden derhal geri çekilmelidir.”

‘AYM KARARI HİÇE SAYILIYOR’

Pakette yer alan bir diğer düzenlemeye göre de iki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı gelecek. EŞİK üyesi kadınlar bu kararın daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen Medeni Kanun’daki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır” düzenlemesini tekrar getireceğini öne sürdü. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kendi seçtiğimiz soyadı ile yaşamak en temel hakkımızdır. Anayasa’nın eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 10. maddesi, ailede eşitliği düzenleyen 41. maddesi ve Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne aykırı olarak kadınlara erkek eşlerinin soyadını kullanmaları dayatılamaz.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu