KADINLAR BASKETBOLU YENİDEN YÜKSELİŞTE

Kadınlar Basketbolda millilerimiz, kasım ayında başlayan 2025 Avrupa Şampiyonası elemelerinin F grubundaki ilk 2 maçında başarılı sonuçlar alarak bize o eski günlere dönme konusunda olumlu sinyaller gönderdi.

Sporumuzun içinde bulunduğu yoğun gündem içinde, yüklendiği anlam açısından geri planda kalmasına rağmen alınan bu sonuçlar bize büyük ümit verdi.

A Milli Kadın Basketbol Milli takımımızın geçmiş başarılarını şöyle bir anımsatalım istedik.

Milli takımımız ilk olarak 2005 yılında İzmir'de düzenlenen Universiade oyunları öncesinden itibaren "Potanın Perileri" unvanıyla anılmaya başlanmıştı.

Kazandıkları başarılar öyle küçümsenecek gibi de değil…İlk kez katıldığımız 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında 5.sırada yer aldı. 2016 Rio’da ise 6.oldu. Olimpiyatlar gibi 2 kez katılma başarısını gösterdiğimiz bir diğer büyük organizasyon olan Dünya şampiyonalarında ise ev sahibi olduğumuz 2014’te 3’üncülük mücadelesinde Avustralya’ya yenilerek madalyayı kıl payı kaçırdık. 2018’deki İspanya’daki turnuvada ise Dünya 10’uncusu olduk.

Potanın Perileri, Avrupa Şampiyonalarına ise tam 10 kez katılma başarısını gösterdi. Kadın basketbolcularımız, 2011’de Polonya’daki şampiyonada gümüş, 2013’de de Macaristan-Romanya ortaklığıyla düzenlenen turnuvada ise bronz alarak madalya hasretini dindirmeyi başardılar.

Katıldığımız büyük organizasyonların tarihlere baktığımızda 2011-2016 arası perilerin en başarılı olduğu süreci gösteriyor.

2017 sonrası ise geçmişteki başarılarımızı aradığımız dönem oldu. Son olarak 2023’teki Slovenya-İsrail ortaklığıyla düzenlenen Avrupa Şampiyonası finallerinde gruptan çıkamadık. Grup lideri olan Macaristan’ı yenmemize rağmen son maçımızda Slovakya’ya 80-66 yenilerek turnuvaya veda ettik.

2025’te Almanya, Çekya, İtalya ve Yunanistan’ın ev sahipliğinde yapılacak Avrupa Şampiyonası elemeleri için F grubunda Romanya, İzlanda ve Slovakya ile finallere katılma mücadelesi, uzun soluklu bir süreçte gerçekleşecek.

3 farklı pencerede oynanacak karşılaşmaların ilk bölümü 9 ve 12 Kasım’da yapıldı. İlk maçımızı da bizi Slovenya’da final grubundaki son maçımızda elenmemizi sağlayan Slovakya ile İzmit’te karşı karşıya geldik.

Potanın Perileri, müthiş seyirci desteği ile öyle bir intikam aldı ki Slovaklar bizi elediklerine bin kez pişman olmuştur. Millilerimizin rakibine tam 35 sayı fark atması, gruptan birinci çıkma iddiamızı da epeyce güçlendirdi.

Son Avrupa Şampiyonasında Slovakya’ya kaybedip elendikleri için özgüvenlerini biraz kaybetmiş olduklarına dikkat çeken Başantrenör Ekrem Memnun, bunu geri kazanmak için agresif ve baskılı savunma yapmayı planladıklarını belirterek, “35 sayı fark olmasına karşın çok mücadele ettik. Oyunun kolay olmasını bizim takım oyunu sağladı” diye duygularını dile getirdi.

İkinci karşılaşmasında da İzlanda’yı deplasmanda deviren Periler, ilk etabı 2’de 2 yaparak iddiasını gösterdi.

2’nci etap maçları ise tam bir yıl sonra oynanacak. Kadın millilerimiz bu pencerede Romanya’yı konuk edip, grup birinciliğini büyük ölçüde belirleyecek olan Slovakya deplasmanına gidecek.

Biz de satır aralarında kalarak gözden kaçan Perilerimizin bu başarısını, “Yiğidin hakkını yemeyeceksin” deyişimize uyup dile getirerek bunun son dönemlerde hem erkeklerde hem de kadınlarda uluslararası platformda başarıya hasret kalan bu branşta eski güzel günlerin başlangıcı olmasını yürekten dilemek istedik..