CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan ve et ithali ile ilgili soruları Bakan’a sordu. Gürer hayvan ve et ithalatına rağmen piyasa neden dengelenemediğini Tarım ve Orman Bakanı’na sorarak, “Bu süreçten kimler kazanıyor?” dedi. Et olayında emekli ve dar gelirlinin büyük bir sıkıntıya düşürüldüğünü belirten Gürer, “Önceki Bakan,  ithalatı bitireceğim derken 2023 yılında ithalat patladı. Hayvan varlığında Avrupa birincisi olduğumuzu söyleyenler ülkemizi yarım kilo ete muhtaç ettiler” dedi.

Hazine nakit gerçekleşmeleri Hazine nakit gerçekleşmeleri

İTHALAT DEVAM EDECEK Mİ?
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan’a yanıtlaması için şu soruları yöneltti: 2024 yılının ilk çeyreğinde ithal edilen canlı hayvan ve karkas et miktarı ne kadardır? Bu ürünler hangi ülkelerden, ne kadar miktarlarda ithal edilmiştir? 2024 yılı boyunca Bakanlığınız tarafından canlı hayvan veya karkas et ithalatı devam edecek midir? İthalatın devam etmesi durumunda ithalatı planlanan canlı hayvan ve karkas et miktarları ne kadardır? 2024 yılının ilk çeyreğinde ithalatı yapılan canlı hayvanların satımının gerçekleştirildiği şirketler hangileridir? Bu şirketlerin satın aldığı canlı hayvan sayıları ayrı ayrı ne kadardır? 2024 yılında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından PERDER üyesi marketlere ve sanayicilere satılan karkas et miktarı ne kadar olup, bu etleri alan firmaların isimleri ve aldıkları et miktarları nedir? ESK tarafından marketlere verilen karkas etlerin vatandaşa ulaşıp ulaşmadığı konusunda denetim sağlanmakta mıdır? Marketlere verilen karkas et miktarı ve bunun vatandaşlara ulaştırılıp ulaştırılmadığı, yani herhangi bir stok durumunun olup olmadığı kontrol edilmekte midir? Eğer bu konuda denetim sağlanıyorsa, ESK tarafından marketlere satılan etlerin ne kadar marketler aracılığıyla vatandaşa satışı gerçekleştirilmiştir? Et ve Süt Kurumu tarafından bir firmaya verilen etlerin daha sonra zincir bir restorana yüksek miktarlarda et sattığına ilişkin iddialar doğru mudur? İddialar doğruysa bu konuda müfettiş görevlendirilmiş midir?

PLANLAMA VE ÖNGÜRÜ EKSİKLİĞİ 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımda yaşanan sorunların temelinin planlama ve öngörü eksikliği olduğunu, girdi maliyetleri düşmeden, ithalat yerine yerli üretime gerçekçi destekler vermeden, verileri sağlıklı kılmadan ve şeffaf biçimde süreç izlenmeden sorunlar devam edecektir” diye konuştu. İthal üretimin yerli üretime göre tat vermediğini de belirtti.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU