'Geleceğe Adım At' temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, "İstanbul'u tekrardan vicdanlı yaşanabilecek bir şehir haline getirmemiz lazım. Bunu biz sivil toplum kuruluşu olarak sadece şikâyet ederek değil, sadece neyin olmaması gerektiğini söyleyerek değil, aslında ne yapılmalı konusunda da bir cevap arayarak, vicdanımızdan yola çıkarak yapmaya çalışıyoruz Türkiye Tasarım Vakfı olarak" dedi. 

23 Yetenek Derneği tarafından her yıl düzenlenen '23 Zirvesi' 'Geleceğe Adım At' temasıyla Ataşehir'de bulunan Ülker Sports Arena'da 5 bine yakın üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Belirsizlik, şüphe, merak, tutku, cesaret, denge, huzur, vicdan ve devrim olmak üzere 9 başlıkta gerçekleştirilen zirveye eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson da konuşmacı olarak katıldı. Johnson konuşmasına 'Merhaba' diyerek başladı.  Johnson, ailesinin Türk kökeni ve tarihinden, teknoloji, gelecek ve yapay zeka gelişiminden, serbest piyasa ekonomisi hakkındaki fikirlerinden ve Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Krallık-Türkiye ilişkilerinden bahsetti.

JOHNSON: TÜRKİYE'DE OLMAK MUHTEŞEM

Boris Johnson konuşmasının başında kendisini üniversite öğrencilerine tanıtırken, "Bir kez daha İstanbul'da ve atalarımın ülkesi Türkiye'de olmak muhteşem. Birleşik Krallığın eski başbakanıyım. Daha dikkat çekicisi, 300 yıllık Başbakanlık Ofisi'nin ilk Türk kökenlerine sahip Başbakanıyım" ifadelerini kullandı.

"6 ŞUBAT DEPREMİ STK'LARIN AKTİF OLDUĞU BİR DEPREM OLDU"

Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, etkinlikte "Vicdan" temalı oturumun konuşmasını gerçekleştirdi. Kalyoncu, "Türkiye Tasarım Vakfı olarak derdimiz aslında 2015 yılında başladı. Tasarımın Türkiye'de sevilen, bilinen ve Türkiye'nin gücüne dönüşecek bir şey olmasını hayal ettik. 6 Şubat depremi olduğunda da tabi ki duruma kayıtsız kalamazdık. Artık depremin 12'nci günüydü. Biz Gaziantep'e gittik çünkü o bölgede ayakta kalmış tek şehir Gaziantep'ti ve bütün 11 ilin koordinasyonu devletimiz tarafından orada yapılıyordu. 6 Şubat depremi önceki depreme göre, yani 1999 yılındaki depreme göre aslında sivil toplum kuruluşlarının çok daha aktif olduğu bir deprem oldu. Sonrasında sivil toplum kuruluşları birbirleriyle yarıştılar. Zaten yapmamız gereken hayırda yarışmak. O açıdan bugün de bu organizasyon, bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapılıyor. Bu noktada Türkiye'deki gençliğin de Sivil topluma daha entegre kararların alınma sürecinde, bir derdi varsa bu derdini paylaştığı kişilerle birlikte, bir şeyleri değiştirmeye, dönüştürmeye çabalayan bir noktaya gittiğini görmek gerçekten mutluluk verici" diye konuştu. 

"5 BİN ÖĞRENCİ BİZİMLE BİRLİKTE"

23 Yetenek Derneği Başkanı Çağrı Yıldız, "2021 ve 2022 yıllarında da yapmıştık ve her ikisinde de 'Yılın Zirvesi' ödülüne layık görülmüştü. 5 bin öğrenci bugün bizimle birlikteler. Her sene çok iyi konuşmacı akışları oluyor hem Türkiye'den, hem dünyadan çok önemli konuklar geliyor. Bu sene de sürpriz konuk olarak Boris Johnson zirveye katıldı" şeklinde konuştu. Etkinlik sonunda gerçekleşecek konser İsrail-Filistin arasındaki olaylar sebebiyle iptal edildi. Zirve akşam saatlerinde sona erdi.

Kaynak: DHA