Siyaset

İlk 6 ayda 25 moto kurye yaşamını yitirdi

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, 2024 yılının ilk altı ayında 25 motorlu kuryenin trafikte yaşamını yitirdiğini kaydederek, iktidarın motorlu kuryelere yönelik vergi mükellefi yapılması planına tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, gündeme ilişkin haftalık değerlendirme raporunu yayımladı. Toprak2ın gündeminde iktidarın yeni vergi düzenlemeleri vardı. Her yıl 1 Temmuz’da tatile giren ancak bu yıl çeşitli tekliflerin görüşmesi uzadığı için Temmuz ayı boyunca Meclis’in çalışacağına işaret eden Toprak, “TBMM’yi temmuzda da çalıştırıp 9. Yargı Paketi, vergi düzenlemelerine ilişkin torba yasa, Öğretmenlik Meslek Kanunu değişikliği ve Milli Eğitim Akademisi vb. yasaları çıkartmayı hedefleyen iktidar, vergi düzenlemelerine ilişkin tartışmalar ve tepkiler yükseldikçe geri adım atmak zorunda kalıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı taslağa ilişkin yansıyan bilgilere bakılırsa yurt dışına seyahat çıkış harcında ciddi bir artış yapılması hedefleniyor” dedi.

"TÜRKİYE, MOTORLU KURYE SAYISINDA AVRUPA BİRİNCİSİ"

 Değerlendirmesinde Türkiye’nin Avrupa’da motosiklet ve motorlu kurye sayısında birinciliğe yükseldiğine değinen Toprak, şunları belirtti: “Türkiye’de motorlu kuryelerin kayıt altına alınması, gelir vergisi mükellefi yapılması planlanıyor. Sadece bu yılın ilk altı ayında 25 motorlu kuryenin trafikte yaşamını yitirdiği anımsandığında milyonlarca üniversite diplomalı genç işsiz için motorlu kurye veya kargo işi yapmak zorunlu bir iş seçeneğine dönüştü. Vergilendirilmemiş milyarlık kazançlarıyla sefa içinde yaşayanlara dokunmak yerine gerektiğinde psikopat müşteriler karşısında hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan genç motorlu kuryelerin vergi kaynağı olarak görülmesi, iktidarın gerçekte kimden yana olduğunun somut göstergesidir.”

"CUMHURBAŞKANI YETKİSİNİ KULLANMIYOR" 

Toprak, açıklamasında yüzde 25 kira sınırına da değinerek, bu duruma tepki gösterdi ve “Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) projeleriyle devletten aldıkları köprü, tünel, havaalanı, otoyol, şehir hastanesi işletme gelirlerine, döviz garantili milyar dolarlık ödemelere rağmen yıllık beyannamelerini ‘Matrahsız’ verip, maliyeye yalan beyanda bulunarak ‘tek kuruş kazanç’ göstermeyen iktidar müteahhitlerine dokunmak yerine tek evinin kira geliriyle yaşamını idame ettiren ev sahibinden aylık yüzde 20 kira vergisi almak hangi siyasi ve ekonomik aklın ürünüdür?” diye sordu. Öte yandan büyük sermaye gruplarından yüzde 30 oranında vergi alınmasını öngören yasanın 2006’dan bu yana yürürlükte olduğunu ancak Cumhurbaşkanı’nın bu yetkiyi kullanmadığını savunan Toprak, sözlerine şunları ekledi:

“Büyük servetlerin, uluslararası vergi cennetlerine yapılan milyarlarca dolarlık para ve sermaye transferlerinden doğrudan yüzde 30 vergi alınmasını öngören yasa 2006’dan bu yana yürürlükte olmasına rağmen Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmadığı için uygulanmıyor. İktidar; vergi adaletini sağlamak, kamu gelirlerini artırmak, tasarruf ve bütçe açıklarını kapatmak, borç ve yüksek faiz ödemelerini azaltmakta samimiyse, 18 yıldır beklettiği vergi cennetleri listesini yayınlayıp buralardaki milyarlarca dolarlık serveti yüzde 30 vergilendirerek tüm söylediklerini gerçekleştirebilir.”