Ebru APALAK
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı yaklaşırken CHP İktidar Hareketi, Tüzük Çalıştayı ve Kurultay öncesi Değerlendirme Toplantısı’nı bugün Ankara’da Yılmaz Güney Sahnesi’nde yaptı. Toplantıya parti üyeleriyle sendika, meslek örgütü ve derneklerden yaklaşık 60 kişi katıldı. Toplantıda “demokratik tüzük ihtiyacı, parti içi demokrasi ve lâiklik” öne çıktı.

CHP’Lİ KAYA:ADALET VE KALKINMA PARTİSİ KADAR YOK MUYUZ

Toplantıda ilk konuşmayı CHP eski Ankara milletvekili, Eğitimden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya yaptı. Kaya, CHP’nin demokratik bir örgütlenme modeli ve tüzüğü yaşama geçirmesi gerektiğini vurguladı. İktidar Hareketi’nin tüzük taslağını incelediğini ve beğendiğini kaydeden Kaya, “Eğer siz milletvekilliği sürecinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gerisine düşüyorsanız demokratik bir tüzüğünüz, demokratik bir parti işleyişiniz yok demektir. Onlarda üç dönem kuralı var. Meclis Başkanlığı, Başbakanlık yapmış kişi üç dönem kuralına takıldığında milletvekili adayı olamıyor. Biz Adalet ve Kalkınma Partisi kadar da mı yokuz. Cumhuriyet demek, demokrasi demek. Demokrasi demek, özgürlük demek. Cumhuriyeti kuran parti nasıl oluyor da 100 yıl sonra bu emanete sahip çıkamıyor?” diye konuştu. Milletvekilliği ile belediye başkanlığında iki dönem, genel başkanlık için iki seçim kuralı olması gerektiğini söyledi. Belediye başkanlarının seçildikten sonra partinin işleyişine karışarak siyaset yapmamaları gerektiğini belirtti.

“KADIN ADAY YOKSA O LİSTE SEÇİME GİREMEZ”

CHP’nin seçimlerdeki kadın kotası uygulamasını eleştiren Kaya, “Kadın aday yoksa o liste seçime giremez. Genç aday yoksa o liste seçime giremez.” dedi. Tüzükte kadın kotasının yüzde 33, gençlik kotasının yüzde 20 olduğunu kaydederek, gelecek dönemde kadın kotasının yüzde 50 olmasını beklediğini aktardı. Kadın kotası yerine cinsiyet kotasını öneren Kaya, “Bir dönem sonra erkekler azınlıkta kalacak. Onların kotaya ihtiyacı olacak. Dolayısıyla kotayı tarif ederken cinsiyet kotası diye tarif etmemiz lâzım.”



İKTİDAR HAREKETİ KURUCUSU KARAHAN:CUMHURİYET HÜKÜMETİ’Nİ NEDEN KURAMADIK?

Kaya’nın ardından konuşan İktidar Hareketi’nin kurucusu Rufay Karahan, CHP’nin 70 yıldan uzun zamandır iktidara gelememesini eleştirdi. Halka güvendiğine değinen Karahan, halkın CHP’nin öncülüğünde bir halk iktidarı kuracağını ifade etti. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin kaybedilmesinin irdelenmesi gerektiğine işaret etti. Konuşmaktan korkmamaları gerektiğinden söz eden Karahan, “Her şey çok iyi gidiyorsa neden biz iktidarda değiliz? Neden rüzgâr bizden yanayken Cumhuriyet Hükümeti’ni kuramadık?” dedi.

İktidar Hareketi’nin mevcut parti tüzüğünde 21 maddede değişiklik yaptığını dile getirerek, CHP’nin yeni bir tüzüğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. CHP'nin yeni bir tüzüğe ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Karahan, CHP İktidar Hareketi’ne dair şu ifadeleri kullandı:

“İktidar Hareketi demokratik bir vicdandır. Sessiz çoğunlukların sesidir. Konuşmaktan imtina eden kesimlerin sesidir. CHP İktidar Hareketi ne parti içinde ne de parti dışında ne bir grubun ne bir kişinin ne de ayrılık yaratmaya çalışan herhangi bir zümrenin ne yandaşı ne paydaşı ne de eşdaşı ve aşdaşı olmamıştır, olamayacaktır.”

Karahan, kendi önerileri olan tüzüğü sundu. Katılımcılar Karahan’ın ardından tüzükle ilgili öneri ve görüşlerini iletti.

“PARTİ OLARAK AVRUPA’DAN 50 YIL GERİYİZ”

Toplantıda söz alan CHP’nin eski Hollanda temsilcisi Orhan Selim Bayraktar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Siyasal Etik Yasası’nı çıkaracağına söylemesine karşın partide siyasal etiği uygulamadığına işaret etti. Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’nin de başkanı olmasına tepki gösteren Bayraktar, “Parti olarak Avrupa’dan 50 yıl geriyiz” dedi.

Editör: Sezer Ç.