Ebru APALAK
Çankırı Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği İkinci Uluslararası Çankırı Tuz Festivali (Tuz Fest) sona erdi. Üç gün süren festival kapsamında sekiz mekânda off road gösterisi, trap atışı, turnuva gibi etkinlikler düzenlendi.
Festivalin son iki gününde Yer Altı Tuz Şehri’nde (Tuz Mağarası) yöresel yemek yarışması yapıldı. Yarışmacıların hazırladığı yiyecekleri değerlendiren jüriyi katılımcılar da izledi. Yarışmada ilk üçe girenler ödüllendirildi. Yöresel yemek ve tatlı kategorilerinde yapılan yarışmanın ilk günü olan 19 Ağustos’ta Çankırı’nın tescilli ürünlerinden “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeğiyle Şifa Hatun Sabuncu birinciliğe lâyık görüldü. Yarışmanın ikinci etabında Türkiye Aşçılar Federasyonu Gençlik Kolları yarıştı. Yarışmacılar, tezgâhlarındaki kapalı kutulardan çıkan ürünlere göre kendi tarifleri olan yemekleri yaptı. Bu etapta Betül Karanis birinci oldu.
Yarışmanın yemek kategorisinde Kerim Karaoğlu, tatlı kategorisinde ise Ayşe Doğan birinci seçildi. Kadınların yarıştığı tatlı kategorisinde tüm yarışmacılar Çankırı Höşmerim Tatlısı yaptı. Çankırılı Doğan, yarışmaya ilk kez katıldığını ve yarışmanın güzel geçtiğini söyledi. Yaptığı tatlının diğerlerinden farkının kısık ateşte pişmesi olduğunu ifade etti. Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı’nın yöresel yemek kültürünü tanıtmak ve gastronomideki yerini sağlamlaştırmak için çalıştıklarını belirtti.
GELENEKSEL SANATLAR SANAT SOKAĞI’NDAYDI
Festival boyunca açılan Sanat Sokağı'nda Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen sanatçılar ürünlerini sergiledi. Sanat Sokağı’nda Çankırı’nın ahşap oyuncak, Ankara'nın yumurta kabuğu işleme, Çanakkale'nin baskı sanatı, Kastamonu'nun el dokuma, Hatay’ın taş işleme ve mozaik sanatları katılımcılarla buluştu. Sokakta müzik dinletileri ve dans gösterileri de yapıldı.
Festivalde ilk gün Mustafa Yıldızdoğan’la Merve Özbey, ikinci gün Semicenk’le Demet Akalın, son gün ise Tuğba Özerk ile Serkan Kaya konser verdi.
TURNUVADA 117 TAKIM YARIŞTI
Tuz Fest kapsamında düzenlenen Tuz Müsabakaları’nın final maçları da son gün yapıldı. Futbol, Voleybol, Sokak Basketbolu (Streetball) ve Ayak Tenisi yarışmalarında 117 takım karşı karşıya geldi. Tuz üzerinde yarışan dört 464 sporculardan dereceye giren takımlara kupalarını Başkan Esen takdim etti.
Tuz futbolunda 15-29 yaş kategorisinde Pehlivan Spor, 30 yaş ve üzeri grupta Korgun Belediye Spor, Voleybolda 15-29 yaş kategorisinde Karasuna Takımı, 30 yaş ve üzeri grupta Efsane Kartallar, kadın voleybol takımlarında Angels ve Tuzkoparanlar eş birinci oldu. Sokak Basketbolu 16-18 yaş kategorisinde Gangragücü, 19 yaş ve üzerinde Yaren Spor, Ayak Tenisinde ise Yüzyüze Konuşuruz takımları kupayı almaya hak kazandı.
Festivale adını veren Çankırı Kaya Tuzu birçok bilimsel araştırmada dünya genelinde çıkarılan ve kullanılan tuzlar arasında en saf olanı olarak kabul ediliyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un araştırmasına göre tuzda ağır metal ve mikroplastik gibi zararlı maddeler bulunmadı. Yöresel Yemek Yarışması’nın yapıldığı Tuz Mağarası’nda Hititler döneminden beri tuz elde ediliyor. Mağaradaki tuz astım, bronşit gibi hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.
ÇANKIRI BELEDİYE BAŞKANI ESEN: GEÇİM DERDİNDEYİZ
Beş bin yıllık geçmişi olan Mağara, Çankırı Belediyesi’nin ilk kez 27-29 Ağustos 2022 tarihlerinde düzenlediği Tuz Fest’le geçen yıl sayısı 200 bine yaklaşan ziyaretçiyi ağırladı. Belediye Başkanı Esen, festivalle “ata yadigârına sahip çıktıklarını” kaydederek, “Tuz, birlik ve beraberliğimizin, yarenliğimizin en önemli sembolü” ifadelerini kullandı.
Serkan Kaya konserinden önce konuşan Esen, Belediye’nin festival boyunca 17 noktada etkinlik yaptığını söyleyerek, “Üç güne bu kadar etkinliği sığdıran hiçbir belediye yok” dedi. Yaptıkları projeleri yalnızca bugün için değil 100 yılı planlayarak hayata geçirdiklerini belirtti. Esen, gelecek kuşaklara “daha yaşanabilir bir Çankırı bırakmak için” çalıştıklarını dile getirerek, “Seçim derdinde değiliz; geçim derdindeyiz.” dedi.