İkinci el araç alış satışında yaşanan para ödemede yaşanan usulsüzlükler ve sahtekarlıklara son verecek güvenli bir yöntem getirildi. Ticaret Bakanlığı Ve Noterler Birliği Tarafından Güvenli Ödeme Sistemi kuruldu. Sistem 27 Eylül 2024 Cuma günü çalışmaya başlayacak.

Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sisteminin kullanımı, 27 Eylül 2024 Cuma gününden itibaren nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında zorunlu hale gelecek.

Bakanlık, bu tarih itibarıyla taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sisteminde kayıtlı hesap numarasına transfer edilmeden noterliklerce taşıt devir işlemi yapılmayacağı uyarısında bulundu. Bu kapsamda da noterliklerde yoğunluk yaşanmaması ve mağduriyet oluşmaması için notere gidilmeden önce, anlaşmalı banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesindeki güvenli ödeme sistemi menüsü üzerinden hem alıcının hem de satıcının yapması gereken işlemlerini sıraladı.

Buna göre, satıcılar sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri sisteme kaydetmeleri gerekiyor. Alıcıların ise SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması gerekiyor. Ayrıca, sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi gerekiyor.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU